Beeld: Centrum Nieuwkoop. © Archief

Vanaf 1 juli worden de corona-maatregelen opnieuw versoepeld. Zo kunnen sportscholen hun deuren weer openen, mogen bijeenkomsten als bruiloften weer bestaan uit groepen van meer dan 30 personen en kunnen de meeste mensen met contactberoepen hun werk weer gaan uitoefenen. Wel moet de anderhalve meter afstand nog altijd nageleefd worden en dient drukte vermeden te worden. De Nieuwkoper zet op een rij wat er vanaf 1 juli allemaal gaat veranderen in Nieuwkoop.

Sportscholen
Vanaf 1 juli kan er weer gesport worden in sportscholen. Onder andere Sportcentrum Nieuwkoop liet al weten hier klaar voor te zijn en deelde op social media video’s van een corona-verbouwing. Met deze verbouwing kan de Nieuwkoopse sportschool aan de Nieuwveenseweg straks de anderhalve meter afstand handhaven. Robey’s Gym liet in een eerdere update weten dat wanneer er straks weer binnen gesport kan worden, alsnog gebruik gemaakt gaat worden van de Sportivity-app om te reserveren.

Jongeren tot 18 jaar hoeven geen afstand meer te houden
Jongeren onder de 18 jaar hoeven onderling geen anderhalve meter afstand meer te houden. Volwassenen dienen nog wel afstand te houden. Eerder werden de afstandsmaatregelen al versoepeld voor kinderen tot en met 12 jaar. 

Geen maximumaantallen meer
In tegenstelling tot eerdere maatregelen, wordt het maximumaantal van 30 personen na 1 juli losgelaten. Deze versoepeling is zowel voor binnen als buiten geldig. Vanzelfsprekend dient er wel anderhalve meter afstand gehouden te worden. Daarnaast dient er van te voren een gezondheidscheck plaats te vinden en moet men bijvoorbeeld bij restaurants van te voren te reserveren. Neemt een restaurant of theater geen voorzorgsmaatregelen als een gezondheidscheck? Dan geldt er wel weer een maximumaantal: binnen is het maximum dan gesteld op 100, waar het maximumaantal voor buiten 250 personen is.

Sporten in Nieuwkoop
Hoewel er al zo nu en dan weer wat getraind kon worden, zullen de sporten vanaf 1 juli weer beter beoefend kunnen worden. Waar eerst jongeren trainingen weer konden bijwonen, geldt dit nu ook voor ouderen. Wel geldt – afhankelijk van de leeftijd – dus het houden van anderhalve meter afstand, maar dit is tijdens wedstrijden niet het geval.

Reizen via het OV in Nieuwkoop
Reizen met het openbaar vervoer is na 1 juli niet alleen meer voor ‘noodzakelijke’ doeleinden. Iedereen kan dus weer de bus pakken, hoewel het mondkapje nog steeds verplicht is. Vooralsnog adviseert het kabinet om zoveel mogelijk thuis te werken, waar mogelijk. Ook moet drukte vermeden worden op bijvoorbeeld stations.

Evenementen
Hoewel grotere evenementen in Nieuwkoop al afgelast zijn, waaronder het Torenschuddersfeest, kunnen ze in principe wel gewoon georganiseerd worden. Wel dienen organisaties vanaf 1 juli een vergunning aan te vragen, die de gemeente Nieuwkoop vervolgens goed moet keuren. In de praktijk blijkt dat het goedkeuren van zo’n vergunning zo’n zes weken kan duren. Dat zou betekenen dat er pas op z’n vroegst een evenement in Nieuwkoop half augustus plaats kan vinden. De Nieuwkoper houdt je daar van op de hoogte in onze evenementen in Nieuwkoop archief.

Verpleeghuizen
Verpleeghuizen in de gemeente Nieuwkoop mogen vanaf 1 juli hun deuren weer volledig openen. Let op: dit geldt uiteraard om verpleeghuizen waar geen coronabesmettingen (meer) zijn.