Wethouder Antoinette Ingwersen, IVN-bestuurslid Ruud Hartog en IVN-vrijwilliger Jan Vork plaatsten vandaag het eerste faunatrapje in gemeente Nieuwkoop. Deze faunatrap ligt in de Elleboogvaart in Nieuwkoop.

IVN-vrijwilliger Jan Vork en wethouder Antoinette Ingwersen plaatsen het eerste faunatrapje in de Elleboogvaart. ©Gemeente Nieuwkoop

Voor veel dieren is het niet altijd makkelijk om uit het water op het droge te klimmen. “Een faunatrapje maakt dit een stuk gemakkelijker en redt veel dierenlevens. Daarom plaatsen we zo snel mogelijk in elke kern een faunatrapje waar dit goed van pas komt”, vertelt de gemeente.

Kleine zoogdieren, jonge watervogels, reptielen en amfibieën kunnen vanwege beschoeiing (oeverbescherming bestaande uit een loodrechte wand) niet altijd op het vaste land komen. Dieren die deels op het land leven, kunnen daardoor verdrinken. Het plaatsen van een faunatrap, ook wel eendentrap genoemd, helpt deze dieren een handje.

Wethouder Ingwersen is enthousiast over het initiatief: “Met een faunatrapje redden we levens van voornamelijk jonge dieren. Met een klein gebaar maken we een groot verschil.”

Zelf een faunatrap maken

Jan Vork hoopt dat het goede voorbeeld doet volgen. “Het zou erg fijn zijn als inwoners zelf ook aan de slag gaan om een faunatrapje te maken voor de dieren in de buurt. Wij helpen graag met het maken een bouwtekening of bieden andere ondersteuning. Kijk gerust eens op onze website, www.ivn-nieuwkoop.nl.” 

Het project is een samenwerking tussen IVN Nieuwkoop, De Groene Motor (programma van provincie Zuid-Holland) en de gemeente Nieuwkoop.