Tinus en Alie van der Jagt krijgen bezoek van burgemeester Robbert-Jan van Duijn. ©Grace Mooy-Broekens

De Nieuwkoopse burgemeester Robbert-Jan van Duijn bracht donderdag 2 september een bezoek aan het echtpaar Van der Jagt-Zwanenburg dat vorige week haar diamanten bruiloftsfeest vierde.

Alie Zwanenburg (82) en Tinus van der Jagt (84) traden in 1961 in het huwelijk. Dat bleek ook uit het ‘bewijsstuk’ waarmee de burgemeester deze jubilarissen verraste. Van Duijn was namelijk in het gemeentearchief gedoken en had daar de officiële huwelijksakte gevonden. Hij overhandigde de twee, tezamen met de gebruikelijke grote bos bloemen, dan ook een mooi ingelijste kopie van deze huwelijksakte. Deze nieuwe geste van de burgemeester werd door het echtpaar en aanwezige dochter en schoondochter zeer gewaardeerd.  Ook ontving het gelukkige duo felicitaties van het Koninklijk Huis en de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland.

Duizenden poppen

Het echtpaar heeft altijd in de huidige woning aan de Kerkweg in Ter Aar gewoond en dus is onmiskenbaar dat het interieur vooral uitstraalt waarmee het gezin zich al die jaren bezighield: motorcross en het verzamelen van porseleinen poppen. Tientallen foto’s van motoren en duizenden(!) poppen maken dit direct duidelijk.

Tijdens en na het verorberen van koffie en gebak kijken Tinus en Alie van der Jagt terug op de 65 jaar samenzijn waarbij Tinus een prominente vertelrol vervult: “Wij hebben elkaar 65 jaar geleden voor het eerst ontmoet tijdens een filmvoorstelling in het toenmalige parochiehuis in Langeraar. Wij kregen verkering en na vijf jaar zijn wij getrouwd. Wij hebben vijf kinderen, negen kleinkinderen en twee achterkleinkinderen en binnenkort komt daar nog een achterkleinkind bij. Op één zoon na, die in Coevorden woont, woont de rest van ons kroost allemaal in Hollands Midden.”

Motorcross

Voor Tinus van der Jagt waren én zijn motoren zijn lust en zijn leven. Hij heeft vele jaren motorcrossen (68 races) gereden in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië. Daarnaast heeft hij zes tractoren in schuur en tuin staan. In zijn werkzame leven was hij veertig jaar in actief voor  de technische dienst van Uijttewaal Conserven waar hij op 60-jarige leeftijd met pensioen ging.

 Alie Zwanenburg, die nooit betaald werk deed, richtte zich volledig op de verzorging van het gezin. Daarnaast verzamelde zij in de loop der jaren duizenden porseleinen poppen uit binnen- en buitenland. Haar woning staat er, ondanks de verkoop van forse aantallen, met circa vierduizend poppen nog vol mee. Zij gaat nu elke week naar de dagbesteding van Kaleidoskoop in Nieuwkoop.

Gezondheid

Alie is met rollator voldoende mobiel en dus niet aan huis gebonden. Tinus heeft zijn autorijbewijs nog en gebruikt die ook. Hij heeft een aantal jaren terug zijn rug door een val gebroken, maar is daarvan volledig hersteld.

De viering van het diamanten feest voor de hele familie was op dinsdag 31 augustus op feestlocatie Vosseburch in Langeraar. “Zeer geslaagd”, aldus het bruidspaar, dat de vraag naar de voorwaarde voor een langdurig gelukkig huwelijk zonder aarzelen beantwoordt met: “Het is geven en nemen”.