Een gedeelte in De Hollandsche Leeuw waar asbest is aangetroffen, is volledig afgedekt om de asbestdeeltjes niet te laten ronddwarrelen tijdens de verwijdering. ©De Hollandsche Leeuw

Veel Nieuwkopers zullen raar hebben opgekeken toen vorige week mannen in witte pakken rondliepen in en om De Hollandsche Leeuw. Het bleken geen buitenaardse wezens of de forensische opsporingsdienst, het waren mannen van Vlasman, ingehuurd om de asbestverontreiniging in het pand op te ruimen. Dat ging gepaard met vele veiligheidsmaatregelen. De laatste restjes asbest zijn hiermee uit het pand verwijderd.

“Na het strippen van de binnenzijde in februari is duidelijk geworden hoe belangrijk het is geweest dat we dat hebben gedaan”, vertelt het De Hollandsche Leeuw team. “Nu pas is in volle omvang duidelijk geworden dat het pand in een dramatische staat verkeert en dat we eigenlijk van geluk mogen spreken dat er afgelopen jaren niets fout is gegaan. Het is onvermijdelijk dat rigoureus wordt ingegrepen, anders gaat het pand verloren.” Het casco moet worden gestabiliseerd en enkele muren afgebroken, opgebouwd en verankerd met de vloer, die ook in zijn geheel moet worden vernieuwd en verstevigd met beton.

Fundament is goed

“Maar er is ook positief nieuws. Het fundament voldoet om deze stabilisatie te kunnen realiseren met een staalconstructie. Op dit moment is een constructeur aan het rekenen wat nodig is om De Hollandsche Leeuw geheel veilig en stabiel te krijgen. Op basis van dat plan wordt de vergunning voor fase 2 van de restauratie aangevraagd bij de Monumentencommissie. We gaan ervan uit dat die aanvraag over enkele weken ingediend kan worden.”

En ook qua voorbereidingen wat de terugkeer van de horecafunctie betreft, zit het team niet stil. “De plannen met Heineken zijn afgestoft, we bereiden een en ander voor met een Nieuwkoopse horecaondernemer en we weten dat de bar een andere plek krijgt. We kunnen ons nauwelijks inhouden om daarover meer te vertellen, maar eerst wacht de grote horde van de tweede fase van de restauratie. En ook al hebben we een steeds langere aanloop nodig: Die horde gaan we nemen!”, aldus de eigenaar van De Hollandsche Leeuw.

Meer info op:

www.dehollandscheleeuw.nl