Als ik ,17 maart 2020, dit schrijf staan wij aan het begin van de Coronavirus crisis. Een onzekere tijd, wie weet hoe het zal gaan lopen? Komt er een (volledige) Lockdown, hoeveel mensen zullen er nog ziek worden of nog erger? Gelukkig is er waardering voor de zorgverleners. Ook in Nieuwkoop is vanavond minutenlang geklapt voor de zorgverleners. En ja ook ik heb meegeklapt.

Vijfenzeventig jaar geleden werd er in Nederland ook geklapt. Maar toen voor onze bevrijders die eind maakten aan een andere onzekere tijd… Een tijd die dit jaar vijfenzeventig jaar achter ons ligt.Een tijd van onderdrukking, angst en een hongerwinter.

Maar gelukkig kwam er een eind aan deze tijd en dat wilden wij dit jaar vieren. Er stonden verschillende festiviteiten gepland in Nieuwkoop en de omliggende plaatsen. Nu een week later, 23 maart, weten we dat als gevolg van de maatregelen om de verspreiding van het Corona virus te beperken alle activiteiten omtrent 4 en 5 mei afgelast zijn.

Toch wil ik nog even stilstaan bij die tijd. Er zijn veel ellendige zaken gebeurd die wij liever willen maar niet mogen vergeten. De voorbeelden van de verschrikkingen kennen we allemaal. Uit boeken, we zien het op de tv of horen het uit verhalen van mensen die het hebben meegemaakt. Ook nu zijn er conflicten die gepaard gaan met gruweldaden. Mensen, gevlucht voor een oorlog, in volgepakte kampen onder slechte hygiënische omstandigheden, vatbaar voor ziekten en ongetwijfeld het Corona virus. Ach, ook al moeten wij nu verplicht thuiswerken, kunnen onze kinderen niet naar school, zijn de winkels iets minder vol dan dat we gewend zijn, in vergelijking met de ontberingen die mensen in de Tweede Wereldoorlog hadden te doorstaan en veel van de vluchtelingen nog moeten doorstaan zijn dit lichte ongemakken.

En dan hadden wij u nu graag uitgenodigd om samen hierbij stil te staan… Helaas zal er dit jaar geen gezamenlijke herdenking zijn. Toch willen wij, waar u ook bent, vragen om 4 mei in gedachten samen stil te staan om te herdenken. Want hoe de omstandigheden ook zijn het is het waard en belangrijk om te herdenken!

Door: Guus Bakker namens voorbereidingsgroep 4 mei viering Nieuwkoop. Ook je verhaal onder de aandacht brengen aan onze lezers? Stuur je column op naar onze redactie.