Column: Noodkreet van een dierenvriend

Poppi komt zich er even tegenaan bemoeien terwijl Ingrid met mij appt.

Vorige week kreeg ik een appje van Ingrid. Dat ging overigens niet zo soepel doordat haar tijdelijke huisdier Poppi een dansje deed op haar toetsenbord. Ingrid is vrijwilliger op Dorpsboerderij Nieuwkoop. Ze was lichtelijk gestrest. De beheerder had bijna vakantie en aangezien zij de enige is die vier volle dagen op de Dorpsboerderij kan zijn, maakte Ingrid zich zorgen over komende weken.

In mijn tijd bij het Witte Weekblad had ik al geregeld contact met Ingrid. Zij mailde vaak prachtige foto’s die ik graag in de krant plaatste. Toen ik in januari op de redactie van De Nieuwkoper terechtkwam, kruisten onze wegen weer snel. Zij had haar draai gevonden op Dorpsboerderij Nieuwkoop en ik zat in die begintijd verlegen om nieuwtjes en foto’s. In die periode was de Dorpsboerderij gesloten; het was goed te doen met het groepje vrijwilligers dat er was.

Toen begin april het jonge grut werd geboren, stuurde Ingrid schattige foto’s en nieuwtjes. Ik plaatste de berichten op deze website en op Facebook, tot vermaak van de lezers.

Fotogeniek

Midden april appte Ingrid of ik erbij wilde zijn als de dieren voor het eerst naar buiten gingen. Dit moest helaas zonder publiek, maar met foto’s en video’s konden we er toch meer mensen deelgenoot van maken. Omdat ik gek ben op jonge dieren en het een leuk item vond, ging ik op haar uitnodiging in. Wat werd het een leuke middag. Wat een schatjes en wat waren ze allemaal fotogeniek.

ZIE DE VIDEO:
Rennende geitjes en springende lammetjes, de dieren van de Dorpsboerderij zijn buiten

Ik beloofde direct dat ik nog eens een middagje zou langskomen om te helpen. “En natuurlijk om te knuffelen met de diertjes”, zorgde Ingrid ervoor dat ik echt zou langskomen. En dat deed ik woensdagmiddag 2 juni. Bezoekers waren eindelijk weer welkom en de jonge dieren waren nog steeds lief. Het werd inderdaad veel knuffelen, maar ook meehelpen met voeren en afwassen. Wat was het gezellig, een warm bad.

Maar met de publieksopenstelling nam de druk op de vrijwilligers flink toe. Om elke dag open te kunnen zijn, moet er elke dag een vrijwilliger zijn. Daarnaast gaat het verzorgen van de dieren door en wil het team de bezoekers voorzien van een natje en van een praatje. En dan zijn er nog de stagiaires, meehelpende kinderen en beschermde plekken werkers die begeleid moeten worden. De Dorpsboerderij is veel meer dan een locatie om even met de kinderen naartoe te gaan. Het heeft een belangrijke plek in de Nieuwkoopse samenleving.

Subsidiepotje

De vakantieperiode van de beheerder gaan ze het redden, liet Ingrid mij zojuist weten. Maar waar de Dorpsboerderij veel meer mee geholpen zou zijn, is als de beheerder het werk drie dagen betaald zou kunnen doen. Daarvoor zal een subsidiepotje opengetrokken moeten worden. Vanzelfsprekend zijn nieuwe vrijwilligers ook enorm welkom, maar een stukje vastigheid en zekerheid kan de redding zijn.

Want anders zit er binnenkort niet veel anders meer op dan kijken naar de dieren. Vanachter de hekken.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?