Op 6 april plaatsten wij een bericht van het hert Hendrik, bewoner van Dorpsboerderij Nieuwkoop, die een plastic zak in zijn gewei had. “Lang leve het zwerfafval”, stond er op de Facebookpagina van de Dorpsboerderij.

LEES:
Zwerfafval teistert Dorpsboerderij Nieuwkoop

Ikzelf dacht ook, hoe is het mogelijk? Waarom gooien nog steeds zo veel mensen hun afval gewoon op straat? En met mij dachten meer mensen er zo over, werd duidelijk op onze Facebookpagina.

Maar er klonken ook andere geluiden. Iemand schreef dat het per ongeluk in het kamp gewaaid kon zijn, aangezien het die dag erg hard waaide. Ook schreef iemand dat het niet zo handig is om het plastic buiten te laten zetten “terwijl het windkracht 11 is”.

Een week later is er weinig wind. Daardoor valt het met het achtergebleven afval op het Reghthuysplein mee.

En ik kreeg een bericht van iemand die schreef: “Ga eens kijken op de zaterdagmarkt. Het is echt erg om te zien wat daar allemaal weg waait aan plastic, papier en ander afval. En het waait vaak zo de plassen in. Vooral de groente/fruitkraam heeft enorm veel afval dat niet allemaal netjes in de prullenbak en containers beland.”

Dat geeft je toch te denken. Want je kunt dus nog zo je best doen en geen snoeppapiertje op de grond gooien, als marktkooplui hun verantwoordelijkheid niet nemen, is het vechten tegen de bierkaai. En tja, de wind hebben wij ook niet zelf in de hand. Maar misschien is het een idee om, zeker als het hard waait, iemand aan te wijzen die toezicht houdt op de markt en als een soort keeper de Nieuwkoopse Plassen afschermt.

Of nee, veel leuker; we maken er een activiteit van: Het Windafvalspel. Gaat het komende zaterdag waaien, dan kunnen kinderen en gezinnen zich aanmelden om deel te nemen aan dit spel. Hang er een prijsje aan voor de beste jager (een tas fruit van de groente/fruitmarktkraam) en het feest kan beginnen. Hebben ze ook weer eens een leuk en sportief uitje.