Een kraai. ©Natuurmonumenten – Ben Walet

Hoog in de lucht hebben een paar kraaien het aan de stok met een buizerd. Ze zijn het – op z’n zachtst gezegd – niet eens met het bezoek van deze grote roofvogel. Hardhandig zitten ze hem achterna totdat hij het uiteindelijk opgeeft en uit het zicht verdwijnt.

Tot mijn grote schrik lees ik steeds vaker artikelen over boswachters die het slachtoffer worden van agressief publiek. Eigenlijk moet bijna iedereen op z’n hoede zijn, als ik het moet geloven. Of het nu gaat om vakantiegangers op Mallorca, voetbalspelers, zelfs de vuilnisman is niet meer veilig. Een optie is om een wapenstok en pepperspray te gaan dragen.

Sommige boswachters hebben hier al voor gekozen en ik kan dat best begrijpen. Maar ben ik daar nou boswachter voor geworden? Zelf heb ik (nog) niet te maken gehad met fysiek geweld. Daar ben ik dankbaar voor, maar ik kan je zeggen dat een flinke scheldpartij al behoorlijk indruk maakt.

De tijd is hard aan het veranderen en ook ik ben inmiddels uitgerust met geweldsmiddelen. Ook ik moet mee in het huidige tijdsbeeld. Daar hangen drie cursusdagen met examen aan boven op de permanente her- en bijscholing. Je wordt er niet dommer van moet je maar denken.

Hoe onredelijk mensen soms ook zijn, van mij wordt verwacht dat ik professioneel blijf handelen. De kraaien gebruikten ‘geweld’ uit een instinctieve reactie. Zijn wij dan het tijdperk van verstand voorbij en kunnen we alleen nog primitief en instinctief reageren? Ik vraag mij af of je dat met een wapenstok oplost.

Gelukkig zijn de meeste ontmoetingen in het veld wel gezellig. Daar doe ik het voor en voor deze momenten blijf ik het doen!

John Pietersen

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in Noorden, een dorp pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied voelt hij zich als een vis in het water. Eén keer in de twee weken schrijft boswachter John een column voor De Nieuwkoper over zijn belevenissen en ervaringen in het Nieuwkoopse Plassengebied.

LEES OOK:
Column boswachter John: Tijd