De buitendienstmedewerkers van de gemeente vervangen een kapot geknalde prullenbak. ©Gemeente Nieuwkoop

Ondanks het vuurwerkverbod is er tijdens de jaarwisseling in gemeente Nieuwkoop toch voor een flink bedrag vernield door vuurwerk. Het gaat om een bedrag van ongeveer 45.000 euro, vorig jaar was dit 11.000 euro.

Met name het afsteken van zwaar vuurwerk zorgt voor veel schade, maar brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Zowel voor de afsteker zelf als voor omstanders en hulpverleners.

Zeker 16 afvalbakken en 32 verkeersborden moesten het ontgelden. Vreugdevuren in Nieuwkoop en Nieuwveen veroorzaakten flinke schade aan het asfalt (ruim 10.000 euro). Een andere grote kostenpost zijn de vernielde straatkolken. Op het eerste oog is daar niets aan te zien, maar na regenval spoelt het zand in de kolk en zakt het straatwerk eromheen weg. Hoeveel straatkolken er opgeblazen zijn, komt gedurende het jaar aan het licht. Er zijn er nu dertig kapot geblazen, maar de gemeente verwacht dat dit er uiteindelijk minimaal veertig zijn.

Aanschaf en reparatie

Vaak moeten de spullen opnieuw aangeschaft worden. Als de schade wel hersteld kan worden, komen daar ook kosten voor arbeidsloon bij kijken. De buitendienst is behoorlijk wat tijd kwijt met het vervangen en herstellen. De kosten van vernielingen van gemeentelijke eigendommen komen voor rekening van de gemeente. “En dus voor rekening van jullie, de inwoners van gemeente Nieuwkoop”, schrijft de gemeente.

Heb je gezien dat iemand schade aanbracht tijdens de jaarwisseling, bel dan met 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.