De natuur biedt ieder jaar een bloemenpracht aan. En dat kost niets. ©John Pietersen

Ondanks het wisselende weer van de afgelopen week begint de natuur zich al aardig uit te sloven. De eerste voorjaarsbloeiers tonen hun kleuren weer. Vogels laten van zich horen en de eerste lepelaars zijn weer gezien. Als de zon zich tussen de regenbuien door laat zien, kun je het prille gezang van vogeltjes horen. Werkelijk alles is er klaar voor.

Mannen met veren dragen het mooiste kleed om de partner te imponeren en over te halen om dit jaar een nestje te bouwen. Ze storen zich totaal niet aan de dag van vandaag, maar gaan rustig door met het in stand houden van de relatie en de soort. Bij sommigen voor het leven, bij anderen voor slechts één seizoen. De bloemenhandel draait inmiddels overuren. Men wil elkaar ‘verrassen’ op deze dag. Keurig geregisseerd op 14 februari. Dus je kunt je afvragen hoe groot de verrassing in werkelijkheid is.

Maar waarom eigenlijk? Sint Valentinus is een martelaar uit de derde eeuw die ter dood is gebracht. Niet erg romantisch lijkt mij, wel verrassend. Toch geven velen gehoor aan de roep van de commercie. Hun goed recht! Bloemen zijn op het moment bijna niet te betalen. Maar wat geeft de natuur? Soms een takje, iets te eten of ander nestmateriaal, maar vooral genegenheid en de optimale inzet voor een periode met hongerige monden. Eigenlijk is dat heel simpel, maar zo mooi. Leven uit liefde. Daar kunnen we nog iets van leren.

Daarnaast krijgen we ieder jaar een natuurlijke bloemenpracht aangeboden. Mede mogelijk gemaakt door Moeder Natuur. Je moet het uiteraard wel willen zien. Dus op deze Valentijnsdag, met een geleende tekst uit Rome, aan de natuur… Bedankt voor de bloemen!

John Pietersen

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in Noorden, een dorp pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied voelt hij zich als een vis in het water. Eén keer in de twee weken schrijft boswachter John een column voor De Nieuwkoper over zijn belevenissen en ervaringen in het Nieuwkoopse Plassengebied.

LEES OOK:
Column boswachter John: Hondsbrutaal