Op dit moment wordt er in veel huizen driftig gezongen. Vol overgave voor de kachel of openhaard, maar in de meeste gevallen voor de radiator. Je moet wat. Hoopvol wachtend op de Sint opdat hij ons huis niet stilletjes voorbij rijdt.

Tegenwoordig kennen we het verschijnsel dat de Goedheiligman te laat kan komen. Iets met post. Dat ligt niet aan de Sint, maar aan de moderne tijd met zijn eigentijdse problemen. De meeste natuurgebieden in ons land hebben geen adres, terwijl er wel heel veel, soms zeer zeldzame, bewoners wonen. Maar al te vaak rijden we – niet stilletjes – voorbij en vergeten we naar al het moois om ons heen te kijken. We zijn druk! De Sint heeft een pijnlijke overeenkomst met de natuur.

Als wij niet meer aan ze denken, sterven ze allebei een stille dood. Als we losraken van de natuur en onze oorsprong, is er op een gegeven moment geen leven meer mogelijk en sterft de natuur langzaam maar zeker uit. Einstein beweerde dat als de bijen uitsterven de wereld zou vergaan. Zover is het gelukkig nog niet. Het kan nog. De Sint kan met zijn collega, voorheen knecht, blijven komen op zijn paardje. En zonder lichtvervuiling kan dat ook in donkere nachten.

John Pietersen

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in Noorden, een dorp pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied voelt hij zich als een vis in het water. Eén keer in de twee weken schrijft boswachter John een column voor De Nieuwkoper over zijn belevenissen en ervaringen in het Nieuwkoopse Plassengebied.

LEES OOK:
Column boswachter John: Wintertranen