Een slechtvalk. ©Natuurmonumenten – Simon de Winter

Ik loop alleen door de Bovenlanden aan de Kromme Mijdrecht. Voor mij speelt zich een strijd af op leven en dood.

Een slechtvalk heeft zich op een eend gestort en laat niet meer los. Al kwakend wordt het beestje levend geplukt, met een paar scherpe klauwen in z’n lijf gedrukt. Een tweede vogel komt aanvliegen, op zich al heel bijzonder. Deze blijft draaien en er is duidelijk een vorm van contact. Ik geniet van het huiveringwekkende tafereel. Tja dit is natuur, hoe hard dan ook.

Dreigende wolken, het weer slaat om. Tijd om het strijdtoneel te verlaten. Felle buien duren vaak maar kort en worden door een regenboog beloond. Dat geeft het leven kleur. Alles wat je meemaakt, heeft een keerpunt, een omslag. Hoe het ook afloopt. Voor de eend kwam de dood onverwacht, voor de slechtvalk als voedsel om te overleven. Alles in een oogwenk. Maar een omslagpunt kun je beleven en ervan leren. Een harde leerschool die in de praktijk prima werkt. Leren door te ervaren. Zo heeft de slechtvalk het ook moeten doen.

De vogels zijn inmiddels weg en het leven gaat door. Het mijne ook. Door schade en schande… inderdaad… leren we.

John Pietersen

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in Noorden, een dorp pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied voelt hij zich als een vis in het water. Eén keer in de twee weken schrijft boswachter John een column voor De Nieuwkoper over zijn belevenissen en ervaringen in het Nieuwkoopse Plassengebied.

LEES OOK:
Column boswachter John: Instinct