Een verliefd futenpaar. ©Natuurmonumenten – Eric van Roon

De temperaturen laten op het moment toch wat te wensen over voor de tijd van het jaar. De wind zit in de noordhoek, temperaturen zijn laag en in de nachten dicht bij het vriespunt of net eronder. Al met al aan de koele kant voor de tijd van het jaar.

In de sloot voor m’n huis is toch volop activiteit. Twee futen zijn druk in de weer om een nest te bouwen. Eigenlijk is het meer een drijvend vlot. In rap tempo wordt er wat riet aangevoerd. Daarnaast worden er vanonder de waterspiegel plantjes opgedoken om het geheel op te hogen en te verstevigen.

Een waterhoentje had hier lucht van gekregen en kwam een kijkje nemen. Hij stapte op het in aanbouw zijnde nest en bekeek de boel eens op z’n gemak. Hier was het kersverse futenpaar het duidelijk niet mee eens, zij zetten de aanval in op het nietsvermoedende waterhoentje. De futen vielen zowel van boven als onder water aan. Het waterhoentje raakte het overzicht kwijt en gaf zich snel gewonnen.

De futen toonde hun genegenheid. De kraagveren werden opgezet en ze naderden elkaar kopschuddend. Na dit ritueel werd de bouw vervolgd. Eentje klom uit het water op het nest en dan zie je goed dat ze niet gemaakt zijn om te lopen. De reden waarom ze veel zwemmend doen. Waarom zou je moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Wij mensen doen dat soms helaas heel anders. Iets wat heel makkelijk zou kunnen zijn, daar doen we graag heel moeilijk over. Daar zijn we soms echt te goed in. Ik weet ook wel dat sommige dingen moeilijk zijn of bijna niet kunnen, maar je kunt het op z’n minst proberen…

Boswachter John

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in Noorden, een dorp pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied voelt hij zich als een vis in het water.

Eén keer in de twee weken schrijft boswachter John een column voor De Nieuwkoper over zijn belevenissen en ervaringen in het Nieuwkoopse Plassengebied.

LEES OOK:
Column boswachter John: Stralend