Boswachter John geniet van overvliegende kolganzen. ©John Pietersen

Ooit een groene specht horen ‘lachen’? Een bizar geluid van een vogel die vaak op de grond zit en een geluid maakt dat je niet snel meer vergeet. Mijn opa zei altijd: “Als de koekoek lacht, gaat het regenen”. Hij doelde hiermee op het afwijkende geluid wat ze naast het traditionele ‘koekoek’ roepen. Een oude volkswijsheid waarvan je je af kunt vragen of het waar is.

Buiten het feit dat de koekoeken allang weer vertrokken zijn uit ons land, zouden de groene spechten zich de afgelopen weken kapot gelachen hebben. Ongelofelijk, wat een hemelwater kwam er naar beneden. Dan vergaat het lachen je wel. Hoewel… een beetje anders dan anders heeft ook wel iets.

Lachen is een emotie die vooral bij ons mensen voorkomt. Lachen ligt ook dicht bij huilen. Zowel bij uiterste vreugde of verdriet komen tranen, de spiegels van de ziel, vrij. Tranen van vreugde zijn echter meer geaccepteerd dan hun collega’s van verdriet. Een mooie lach van jezelf of een ander kan je in moeilijke tijden op de been houden en je door zware momenten heen slepen. Dat is voor de omstander wel eens lastig te begrijpen. Hoe kun je in jouw situatie nou lachen? Het kan en mag, velen zullen me begrijpen. Humor trekt je door de zwaarste tijden heen.

Varend over de plas vliegen de trekvogels massaal over mij heen. Van klein tot groot. Van heel algemeen tot heel bijzonder. Je moet natuurlijk wel even omhoog kijken om het te zien. Je oren gebruiken om ze te horen. Dan maakt het helemaal niet uit of je nu wel of niet weet wat er vliegt. Gewoon eens doen. Verwonder je over alles wat op dat moment in beweging is. Het zou me verbazen als er dan geen kleine glimlach verschijnt.

John Pietersen

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in Noorden, een dorp pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied voelt hij zich als een vis in het water. Eén keer in de twee weken schrijft boswachter John een column voor De Nieuwkoper over zijn belevenissen en ervaringen in het Nieuwkoopse Plassengebied.

LEES OOK:
Column boswachter John: Gezin