Column boswachter John: Gezin

Twee jonge vossen. ©Natuurmonumenten – Peter Verbunt

De natuur is altijd in beweging. In het voorjaar zoeken dieren en vogels een partner of hebben die voor het leven. Vele van hen hebben meerdere gezinnen in een jaar. Dit verhoogt het voortbestaan van de soort, omdat veel jongelingen in het eerste jaar sneuvelen.

Dan komt voor degene die overleven de dag dat ze op eigen benen moeten staan. Hardhandig worden ze, zoals bijvoorbeeld de vos, het territorium uitgezet of simpelweg in de steek gelaten. Voor deze kinderen van de natuur breekt een moeilijke en harde periode aan waarin er nogmaals een aantal het niet redden.

Wij mensen beleven het gezin op een andere manier. Traditioneel en het liefst voor het leven. Maar wat is een gezin eigenlijk? Voor mij een situatie waarin iedereen een plek heeft en zich thuis voelt. Hoe verschillend de karakters ook zijn. Soms komt er bedoeld of juist onbedoeld een einde aan een bestaand gezin. Een pijler verdwijnt ‘zomaar’ onder een bestaande constructie. Is dit dan het einde van het gezin? Zeker niet!

Wat ik al zei; je kunt op alle manieren gezin zijn. Alleen of samengesteld. Zolang het thuisgevoel, de eigen plek en de genegenheid voor elkaar maar niet ontbreekt. Dan ben je een gezin.

John Pietersen

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in Noorden, een dorp pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied voelt hij zich als een vis in het water. Eén keer in de twee weken schrijft boswachter John een column voor De Nieuwkoper over zijn belevenissen en ervaringen in het Nieuwkoopse Plassengebied.

LEES OOK:
Column boswachter John: Omslag


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?