Een paartje grutto’s – ©Natuurmonumenten – Anja-Voorn

Het is weer een drukte van jewelste, in en om de Nieuwkoopse Plassen. In de bomen, in het riet, op het gras en natuurlijk op het water zijn vogels druk bezig om elkaar te verleiden en nesten te bouwen. Het broedseizoen is begonnen. Voor boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten is dit de mooiste tijd van het jaar. “Het is iedere keer een geluksmomentje als ik weer een eersteling zie; een vogel die terug is uit warme oorden of een plant die na de koude maanden weer begonnen is met bloeien. De natuur komt weer tot leven, dat is voor mij altijd weer een bijzonder moment!” 

Datum

Van oudsher wordt gezegd dat het broedseizoen van 15 maart tot 15 juni loopt. Maar Pietersen geeft aan dat dat niet zo secuur gepland kan worden. “In januari zitten de aalscholvers al op het nest en de ganzen zwemmen al tijden als paartjes door het plassengebied. Het is dus zeker niet zo dat alle vogels op de kalender kijken en wachten tot het 15 maart is.” En dat klopt, want nog vele soorten vogels die in het natuurgebied broeden, zijn nog lang niet in het land. “Komende weken verwachten we onder andere nog de zwaluwen, visdiefjes, zwarte sterns en purperreigers.“ De boswachter ziet ook dat vanwege klimaatverandering het voorjaar steeds eerder begint en warmer is. Weidevogels zoals de grutto beginnen vroeger in het jaar met nestelen in onze polders. “Dat betekent dat we ook eerder moeten zorgen dat zij de rust krijgen die ze nodig hebben.”

Recreëren in unieke en beschermde natuur

In het Nieuwkoopse Plassengebied gaan natuur en recreatie goed samen. Het is een belangrijk natuurgebied en toch zijn er talloze manieren om te recreëren. Pietersen: “Zelf wandel ik het liefst door de Groene Jonker of langs het water bij onze werkschuur in Woerdense Verlaat. Ik zie veel wandelaars, kanoërs, fietsers en SUP-pers. Het maakt mij blij dat het samen gaat in dit gebied. Ieder geniet op zijn eigen manier, en dan bedoel ik de vogels én de mensen.” Dat er genoten kan worden van deze zeldzame planten en dieren, komt omdat vrijwilligers, rietsnijders, boeren en boswachters aan het behoud van deze natuur werken, en rust en ruimte creëren. Delen van het natuurgebied zijn afgesloten. “Dit is onder andere om de vogels die dan aan het broeden zijn niet te verstoren”, legt de boswachter van Natuurmonumenten uit. “Hoe langer de oudervogels op het nest zitten, hoe warmer de eieren blijven en hoe sterker de jongen zijn die er straks uitkruipen. Wanneer de oudervogels schrikken van een langsvarende boot, vliegen ze op en koelen de eieren af.” Dit is één van de redenen waarom in sommige delen van het natuurgebied geen honden toegestaan zijn of dat ze aan de lijn moeten. 

Geniet van deze natuurpracht!

Je kunt het voorjaar in de Nieuwkoopse Plassen op verschillende manieren beleven: vanuit de kano of electroboot, vanaf de fiets of wandelend. Of ga eens mee met een vaartocht met de grote elektroboot van Natuurmonumenten om de lente te ervaren. Kijk op de agenda van de Nieuwkoopse Plassen. Of huur een kano of fluisterboot bij één van de verhuurders rondom het plassengebied. www.natuurmonumenten.nl/nieuwkoopseplassen