Blog: Vrij ademhalen maar voor hoe lang?

We mogen weer. De winkelopenstelling is na een sluiting van bijna elf weken, gevolgd door het winkelen op afspraak een feit. Op 5 juni mochten de deuren van de winkels ook in gemeente Nieuwkoop weer wagenwijd open. Op 26 juni volgde de volgende versoepeling; het mondkapje mocht af.

En ik moet zeggen, die zaterdag dat het mondkapje in de prullenbak mocht, was ik direct in de supermarkt in Ter Aar te vinden waar ik al maanden geen voet binnen zette. Vrij kunnen ademhalen, geen beslagen bril, het was letterlijk een verademing. Ook ging ik in Nieuwkoop de daaropvolgende week even langs bij Mijn Tafel om de opluchting van de eigenaresse te zien.

Online shoppen

Maandenlang koos ik ervoor het fysieke winkelen te laten en zelfs mijn boodschappen thuis te laten bezorgen door Jumbo en Albert Heijn. Ik erken, kleding koop ik niet zo vaak, maar in de afgelopen periode zeker niet. Al kon ik hiervoor natuurlijk prima terecht bij webshops, zoals bespaardeals.nl, waar steeds meer mensen online kortingscodes vinden. Met kleding voor elk seizoen en gelegenheid én waar het shoppen mij ook nog eens mooie kortingen opleverde.

Want linksom rechtsom, ik zocht al die tijd naar mogelijkheden om dat mondkapje niet op te hoeven. Niet naar die winkel te hoeven. Niet dat we na de hernieuwde winkelopenstelling helemaal vrij zijn. Er zijn wel regels aan verbonden, opgesteld door de Rijksoverheid. De 1,5 meter, de één bezoeker per vijf m2, hygiënemaatregelen en goed aangegeven verkeersstromen blijven.

Eigen regels

Wat mij in die regels van het Rijksoverheid opviel, was wat er staat onder het kopje ‘Uw eigen regels voor klanten’. Winkeliers mogen eigen regels hebben voor de klanten in hun winkel. En al is dat nooit anders geweest – het is hun toko – in coronatijd is alles anders. De winkelier kan bijvoorbeeld bepalen dat alle klanten een winkelmandje of winkelwagentje moeten gebruiken. Prima! Zij kunnen het winkelend publiek vragen (lees: opleggen) hun handen schoon te maken met een speciale gel. Tegen! En er staat dat klanten moeten luisteren naar de aanwijzingen van het personeel. Goed, dat is logisch.

Maar wat ik daaraan creepy vind, ze – die winkeliers – kunnen ook dat mondkapje weer als regel gaan invoeren. Als de overheid dit niet al gaat opleggen door het stijgend aantal besmettingen. Alsjeblieft, spaar me.

En daarom smeek ik alle winkeliers van gemeente Nieuwkoop op mijn blote knietjes: “Alsjeblieft, verplicht niemand ooit meer dat mondkapje te dragen.”


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?