Band ziet op tentoonstelling veel over zichzelf terug

Vanaf links: Hans Groenendijk, Peter van der Weijden, Bert Vervoorn en Frans van der Voort.

Zelden heeft een tentoonstelling bij Historisch Genootschap Nieuwkoop zoveel aandacht getrokken als de ‘Back to the Sixties’-tentoonstelling van de Nieuwkoopse verzamelaar Jan van den Helder. En als kers op de taart brachten ook de leden van de populaire band uit die tijd, Incredible, een bezoekje.

LEES OOK:
Tentoonstelling bij Historisch Genootschap neemt bezoeker mee terug naar de Nederpop jaren

Jan van den Helder verzamelt àlles. Met name over Nieuwkoop. In juli werd de tentoonstelling geopend en inmiddels zijn er heel veel bezoekers langs geweest om de collectie Nederpop platen, onder meer van The Outsiders, Q65 en The Motions, oude top 40’s, radio’s en prullaria uit die tijd te bekijken.

Onlangs nog organiseerde Van den Helder een reünie van zijn eindexamenklas uit 1969 van de Technische School. Heel slim liet hij die in het museum beginnen. Ook TV West maakte opnamen en De Nieuwkoper verhaalde over deze, voor het Historisch Genootschap, toch wat ongewone expositie.  Al die publiciteit bracht veel mensen op de been richting het museum aan de Noordenseweg in Nieuwkoop.

ZIE OOK:
Oud-klasgenoten technische school zien elkaar na 55 jaar terug op reünie

Hoogtepunt, zeker voor Van den Helder, was dat de voormalige bandleden van de Nieuwkoopse band Incredible langs kwamen om te zien wat deze verzamelaar zoal over de band bijeen heeft vergaard. Dat was best veel, vonden ze tot hun verbazing. Ze zagen bijvoorbeeld de oude gitaar van Frans van der Voort. “Ik had al een single van Incredible“, vertelt Van den Helder. “Die hebben ze gesigneerd. De gitaar, die Frans nog op zolder had liggen en aan mij geschonken heeft, hebben ze ook gesigneerd. Ik ben er zo blij mee.”

Voor een uurtje

Volgens Van den Helder hadden jongens van toen, inmiddels ook ‘mannen op leeftijd’ het behoorlijk naar hun zin. “Ze kwamen zaterdag rond de klok van één langs, om even een uurtje te blijven, maar tegen half zes gingen ze pas weer weg. We hebben allerlei herinneringen opgehaald.” Incredible was destijds zo bekend dat ze zelfs in het voorprogramma van de Pretty Things en The Motions hebben gestaan.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?