Nieuwkoop/Ter Aar, Chronische vermoeidheid komt, vaak samen met pijnklachten, veel voor bij allerlei aandoeningen. Meestal wordt daarbij fysiotherapie ingezet maar veel minder bekend is de rol die de ergotherapeut daarbij kan spelen. Iedereen heeft weleens last van vermoeidheid maar als dit langer duurt kan deze vermoeidheid chronisch worden. Er zijn verschillende oorzaken voor zoals langdurig slecht slapen, stress, een verkeerd voedingspatroon, onvoldoende beweging, teveel alcohol- of cafeïne consumptie of als je bijvoorbeeld te hoge eisen aan jezelf stelt.

Dit kan leiden tot allerlei klachten zoals prikkelbaarheid, emotioneel reageren, hoofdpijn, lusteloosheid en/of concentratieproblemen. De vraag is hoe weer grip te krijgen op deze vermoeidheid ofwel hoe daarmee om te gaan. Er zijn dagen dat u zich goed voelt en dan alles uit de dag haalt tegenover dagen dat u echt moet bijkomen en tot niets komt. Deze pieken en dalen zorgen ervoor dat er geen balans ontstaat met als gevolg een steeds aanwezige vermoeidheid. De ergotherapeut kan u in dat geval begeleiden door gebruik te maken van de

Activiteitenweger. Hiermee wordt de belasting op de dag inzichtelijk gemaakt en leert u activiteiten te scoren op een licht, gemiddeld of zwaar niveau. Aan de hand van deze inventarisatie leert u om de activiteiten gedurende de dag zodanig te plannen dat u niet teveel onder of boven het vastgestelde basis niveau uitkomt. Hierdoor krijgt u geleidelijk meer inzicht in wat u doet en wat u aankunt gedurende de dag. U kunt uiteindelijk uw energie beter over de dag verdelen en leert prioriteiten te stellen en bewuste keuzes te maken voor een goede dagplanning.

Wilt u meer weten over de begeleiding door de ergotherapeut bij vermoeidheidsklachten? Neem dan contact op met Bakker & De Vos, Centrum voor bewegen en gezondheid in Nieuwkoop/Ter Aar. Bel 0172-575261/603195, stuur een mail naar info@bakkerendevos.nl of een berichtje via WhatsApp naar 06-57821791.