Anneloes Hijdra bij het KinderzwerfboekStation op de hoek van de Elzenstraat en de Walnootstraat. ©Ruud Mooy

Taalachterstand bij kinderen is een serieus maatschappelijk probleem. Anneloes Hijdra, bewoonster van de Elzenstraat in Ter Aar, is zich hiervan sterk bewust en doet er wat aan. Op verschillende locaties in gemeente Nieuwkoop plaatste zij kinderzwerfboekenstations.

Anneloes Hijdra, al twintig jaar als pedagogisch medewerker verbonden aan de kinderopvangorganisatie Solidoe, zette haar zorg over onvoldoende leesvaardigheid van jonge kinderen om in actie. De moeder van twee kinderen vertelt over het project Kinderzwerfboek, een initiatief van het Nationaal Fonds Kinderhulp.  

Eerste station
Dochter van Anneloes, Noa, en haar vriendin Liza kiezen een boek uit. ©Ruud Mooy

“Ik heb zelf mijn kinderen vroeger veel voorgelezen”,  vertelt de Ter Aarse. “Toen ik vier jaar geleden zag hoe blij mijn 7-jarige dochter was met een leesboek overgehouden van een feestje, realiseerde ik mij dat alle jonge kinderen, ongeacht de beurs van hun ouders, over geschikt leesmateriaal moesten kunnen beschikken. Ik heb toen de schooldirecteur van basisschool De Vaart Noord benaderd met het idee voor een KinderzwerfboekenStation bij de school. Deze schoolleider zag het zitten en het eerste KinderzwerfboekStation in onze gemeente was een feit.”

Al snel volgden een station bij voetbalvereniging TAVV in Ter Aar en zwembad De Wel in Nieuwkoop. “De laatste loot aan de Kinderzwerfboek boom is het station hier bij mij op de hoek van de Elzenstraat en de Walnootstraat. Deze boekenkast is weerbestendig gemaakt en bewust buiten geplaatst, omdat de andere kasten tijdens de corona lock down niet bereikbaar waren. Mijn man Mike heeft deze mooie kast gemaakt.”

Anneloes heeft in verschillende media gewezen op het belang van leesvaardigheid voor jonge kinderen in de eerst vijf groepen van het basisonderwijs. “Lezen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind op meerdere aspecten. Nog steeds verlaten te veel kinderen (17 procent) de basisschool met een taalachterstand. Als er in een huishouden veel boeken zijn, leren de kinderen gemiddeld drie jaar langer door dan leeftijdsgenoten in gezinnen zonder boeken.”

Toegankelijk

Het Nationaal Fonds Kinderhulp richt zich op hulp aan kinderen die in armoede opgroeien. Kinderzwerfboeken is één van hun projecten. Dat beoogt door in heel Nederland plaatsen van toegankelijke KinderzwerfboekStations (boekenkastjes met uitsluitend kinderboeken in openbare ruimten), kinderen uit alle sociale milieus tot lezen te stimuleren. Kinderen die boeken uitgelezen hebben, kunnen die in de stations plaatsen er er ook weer andere boeken uit nemen. Met een sticker/code systeem op de kaft kunnen de boeken gaan zwerven en digitaal gevolgd worden.

Mensen die net als Hijdra een KinderzwerfboekStation willen inrichten, kunnen via de website www.kinderzwerfboek.nl materiële en publicitaire ondersteuning krijgen. Een station krijgt van het fonds twee keer per jaar een pakket nieuwe boeken.

De Ter Aarse is tevreden: “In heel Nederland zwerven al circa drieduizend kinderboeken. Veel kinderen maken gebruik van de vier stations in Nieuwkoop/Ter Aar. Op elke locatie is er iemand die controle houdt. Zelfs drie boeken in een andere taal – Pools, Arabisch en Turks – waren geplaatst en weer uitgenomen.”

MINIBIEBS EN BOEKENSTATIONS IN NIEUWKOOP:
Nieuwkopedia