Het valt mij op dat er opeens wel heel veel (nieuw)bouwprojecten in gemeente Nieuwkoop ter sprake komen. Als ik de berichtgeving moet geloven, komen er op zeer korte termijn tientallen woningen bij. Dat werd ook wel tijd.

Dagelijks ontvang ik het Gemeenteblad in mijn mail met alle officiële bekendmakingen. Aanvragen voor vergunningen en standplaatsen, ontwerpbesluiten, meldingen van geluidoverschrijdende evenementen en natuurlijk de welbekende kap- en sloopvergunningen. Afgelopen week vond ik het ene na het andere ontwerpbestemmingsplan. Het ‘Koesthuisplantsoen’ en Project ‘Lindelaan’ in Nieuwkoop, ‘Weteringplein’ en ‘Oude Nieuwveenseweg 135’ in Nieuwveen. En ook kwam ik een melding tegen van een vastgesteld bestemmingsplan over een project in de Noordse Buurt. Al deze projecten betreffen woningbouw.

Natuurlijk superfijn dat er zo veel nieuwbouw op de planning staat. Maar als ik terugkijk op de tien maanden dat ik nu De Nieuwkoper maak, ben ik een beetje verbaasd dat ik nu pas zoveel bekendmakingen over woningbouw zie. Het lijkt echt volledig stil gestaan te hebben afgelopen jaar.

Misschien is dit ook wel zo; het was corona voor en corona na. Aan de andere kant, het leven ging door. De huizenprijzen stegen naar recordhoogte, er zijn huizen geweest die nog niet eens officieel in de verkoop waren of ze waren al verkocht. En tja, de woningnood is hoog, dat is bekend.

Volle agenda’s

Zijn het de aannemers en bouwbedrijven die gewoon te volle agenda’s hadden? Ik heb best wat mensen gehoord die, vanwege hun aangevulde spaarrekening door een jaar waarin veel minder werd uitgegeven, besloten tot een grote verbouwing. Of heeft het te maken met het besluit van de Tweede Kamer die de verhuurderheffing met een half miljard euro verlaagde en corporaties mededeelde dat zij dit geld moeten gebruiken voor nieuwbouw? Wellicht biedt dit wat zekerheid en worden daarom ineens heel veel eerste palen met spoed de grond ingeslagen.

Maar ach, wat de reden ook is, er gaan heel veel woningen gebouwd worden. En dat is mooi. Woningzoekers, het komt goed.

anke@nieuwkoper.nl


De Nieuwkoper probeert haar lezers zo goed mogelijk te informeren over nieuwbouwprojecten in de hele gemeente Nieuwkoop. Vind deze berichten via Nieuwkoper.nl/wonen.