Samen Beter Nieuwkoop zorgde vorige week voor een rel in de Nieuwkoopse politiek. De politieke partij veranderde de tekst bij 7 van de 29 stellingen in de StemWijzer. De andere partijen waren niet blij. “Je kunt niet halverwege het spel de spelregels wijzigen”, klonk het.

Ik werd erop gewezen door een van de lijsttrekkers. Mijn eerste reactie, zo erg is dat toch niet? Als ik een artikel schrijf, krijg ik regelmatig te horen: ‘Ik heb dat wel zo gezegd, maar zo bedoel ik het eigenlijk niet.” En soms zorgt één woord weglaten of juist toevoegen ervoor dat iets uit zijn verband wordt gerukt. Dus ik kon begrijpen dat SBN zich in bepaalde omschreven antwoorden niet kon vinden.

Maar toen ik mij er verder op inlas, begreep ik de andere partijen beter. Ten eerste, omdat zij hun antwoorden waarschijnlijk ook nogmaals hebben bekeken. En bij bepaalde omschrijvingen gedacht zullen hebben ‘Hmpf, dat is eigenlijk net niet wat we bedoelen.’ Maar zij hebben dit gewoon geaccepteerd. De StemWijzer is nou eenmaal gemaakt volgens regels en afspraken. De inspraaktermijn is voorbij, het was out of their hands. Eigenlijk ook weer vergelijkbaar met het schrijven van artikelen. 

Een journalist hoeft niet alle gewenste wijzigingen door te voeren. Zeker toen ik veel voor het AD schreef en het, bij hoge uitzondering, mocht worden nagelezen door de geïnterviewden, gebeurde het regelmatig dat de redactie iets met de intro of de tekst deed, een alinea eruit haalde of de kop naar eigen inzicht veranderde. En daar was niet iedereen blij mee. Maar op een enkele rectificatie na, werd dit geaccepteerd.

Samen Beter Nieuwkoop schrok van de reacties van haar collega-partijen. Al bleef zij erbij dat het volgens de regels van de maker van de StemWijzer was gegaan en zij de antwoorden alleen had aangepast om het beter te laten aansluiten op het eigen collegeprogramma, de partij besloot toe te geven. Zij maakte excuses en de originele StemWijzer is maandag teruggeplaatst. 

Het zijn slechts de gemeenteraadsverkiezingen, maar het gaat uiteindelijk wel om wat er zich dicht bij onze leventjes afspeelt. En ook in het klein moet rechtvaardigheid op 1 staan.

Reageren: anke@nieuwkoper.nl