‘s Morgens bij het uit het raam naar buiten kijken, was de spijt van mijn afmelding verdwenen. ©Anke Steffers

Maart roert zijn staart, april doet wat hij wil. De laatste week van maart en de eerste week van april konden niet meer van elkaar verschillen.

In maart hadden we weken vol zon; diverse records werden verbroken, waaronder het aantal zonuren. Alsof de natuur dacht dat het hilarisch was om een keer op 1 april een grap uit te halen, was gemeente Nieuwkoop vrijdag bedekt onder een laag sneeuw. Een paar koude, winderige dagen volgden. En ook deze week is herfstachtig gestart; waar is de lente?

Afgelopen vrijdag zou ik meegaan op de fluisterboot ‘Blauwjantje’ van Natuurmonumenten. Na de Bikkelvaartochten in de wintermaanden zouden op 1 april de Lentevaartochten aanvangen. Een week eerder, op een zonovergoten vrijdag, regelde ik dat ik namens De Nieuwkoper mee kon varen. Ik had er enorm veel zin in.

Maar toen donderdagavond de eerste sneeuwvlokken vielen en ik de wind rond het huis hoorde huilen, was er van die zin geen centimeter meer over. Ik zag me al zitten op die boot; paraplu dubbelgeklapt, soppend in mijn schoenen, blauwe lippen van de kou en handen die ’s avonds bij de volleybal nog altijd niet ontdooid waren. Ik besloot af te zeggen. Boswachter Juriaan mailde terug: “We waren net gestopt met de Bikkeltochten J.”

Wel direct geregeld dat ik komende vrijdag alsnog opstap om een reportage te maken in woord en beeld. Met 2 millimeter regen voorspeld, 9 graden en geen zon wordt dat vast stukken beter…

Reageren: anke@nieuwkoper.nl