De schapen lopen al jaren op de Hogedijk in Nieuwkoop. ©René Rodenburg (eigenaar schapen en veld)

Vrijdagmiddag heeft een loslopende hond de schapen op de Hogedijk in Nieuwkoop opgejaagd. Het dier verwondde meerdere schapen en dreef er diverse de sloot in. Eén schaap overleefde het niet.

LEES OOK:
Hond valt schapen aan op Hogedijk: meerdere gewond, één verdronken

Ik begrijp echt niet dat er baasjes zijn die hun hond op deze dijk los laten lopen. Natuurlijk, het paaltje met ‘honden aangelijnd’ is niet zo erg groot. Maar je kunt toch wel bedenken dat je een afstammeling van de wolf niet zonder meer tussen de schapen kunt laten banjeren.

En het betreffende baasje ging dubbel in de fout. De vrouw besloot geen melding te maken. Jouw hond richt een slagveld aan en je slaat op de vlucht. Natuurlijk zal de eigenaresse geschrokken zijn, maar ‘doorrijden na een ongeval’ is strafbaar. Dat ze er gewoon vandoor ging, was een van de redenen waarom de eigenaar van het land en van de schapen zich tot De Nieuwkoper richtte. Het zou de vrouw sieren als ze zich meldt.

En dat was ook duidelijk de boodschap van de mensen die op Facebook reageerden. Naast dat ze medelijden hebben met de schapen die door de aanval enorm veel stress hebben ervaren en bang zijn voor miskramen bij de drachtige schapen, hopen ze dat de bazin zich meldt. ‘Dat zou wel zo netjes zijn.’

Ook ontving ik een reactie in de mail waarin iemand vertelde dat er ook ’s morgens een hond was geweest die achter de schapen had aangejaagd. Dat liep maar net goed af.

Verbrijzelde kop

In december 2020 ging het ook al zo gruwelijk mis op het Meijepad. Hier greep een hond een schaap en verbrijzelde zijn kop. Ik vraag me serieus af waar je verstand zit als je denkt dat jouw hond zoiets echt niet zou doen. Schapen werken op sommige honden als een rode lap op een stier.

Gemeente Nieuwkoop wijst elke maand drie nieuwe honden hotspotlocaties aan. Op die locaties wordt extra gecontroleerd of baasjes de poep van hun honden opruimen, maar ook of de honden aangelijnd lopen waar dit hoort. Voor de nieuwe maand wil ik dus als nieuwe hotspotlocatie voordragen: Hogedijk Nieuwkoop.

Beboeten

En nee, je hoeft het echt niet bij een waarschuwing te laten, die fase is voorbij. Direct een hoge boete én een preek lijkt mij meer op zijn plaats.

Anke Steffers
anke@nieuwkoper.nl