De terrasoverkapping is over het clubhuis op de baan gewaaid. ©Anke Steffers

Storm Eunice raasde vrijdag over het land. Twee dagen ervoor liet Dudley van zich horen en zien. En ook zondag kreeg de storm een naam; Franklin.

Het KNMI gaf voor vrijdag code rood af. Ik denk dat ik niet de enige ben die dan wel gewaarschuwd is, maar ook denkt, wordt het echt zo erg?

Ja, zo erg werd het. Rood was dit keer de enige juiste kleur. Ik was vrijdagmiddag voor een afspraak in Nieuwveen. Het bezoek begon redelijk rustig, het waaide wel, maar meer dan een harde wind was het nog niet. Toen ik terug naar mijn auto liep, was wel duidelijk dat Eunice echt een storm was en niet onderschat moest worden.

Thuiskomen werd zelfs een uitdaging. Bij Schoterhoek stond een beveiliger die me vertelde dat ik er niet langs mocht; er vlogen platen in het rond. De wijk weer in, via de andere kant, over de Westkanaalweg. Ik was bijna thuis, de Aardammerbrug was al in zicht, toen een boom de weg versperde. Even uitgestapt om een foto te maken, tja, ik ben toch redacteur van een nieuwswebsite. Vervolgens auto omkeren en de andere kant proberen. Mijn handen waren inmiddels wit geworden van het felle knijpen in mijn stuur, het was best spannend. Gelukkig kon ik via de Ringdijk en de Aardamseweg thuis komen.

Daar snel de computer opstarten, want dat het stormde, dat was duidelijk, maar daarvan hoort natuurlijk een bericht op De Nieuwkoper. Net klaar, nog zoekende naar meer foto’s en stormnieuws, werd ik gebeld: “Jij zit toch bij de tennis? Er is iets op de baan gewaaid en er waaien allemaal platen in het rond.”

De storm weer in

Belletje naar de voorzitter, geen gehoor, een technisch commissielid nam wel op. Hij zou iemand sturen. Ik zat niet rustig dus besloot te gaan kijken of ik kon helpen. Bleek de volledige terrasoverkapping, honderden kilo’s zwaar, over het clubhuis te zijn gewaaid. Het ding was neergekomen op het hek en baan 4. Hek plat, diepe gleuven in de tennisbaan.

Om de baan te redden van het gewicht sloegen we aan het sjouwen. De kunststof platen uit de overkapping wegen niks, maar je hebt te dealen met een hele harde wind, dat win je niet zomaar. Met zijn tweeën sjouwden we de platen daarom naar de opslagplaats. Soms moest ik even loslaten om niet met plaat en al de lucht in te worden getrokken. De palen van de terrasoverkapping legden we dicht tegen het clubhuis, in de luwte. En drie zware constructiepalen – en die zijn echt zwaar, ik kreeg ze nog geen millimeter omhoog getild – tilden twee heren de luwte in.

Terwijl de masten flink heen en weer wiegden en bij diverse hekken de stormdoeken heftig stonden te klapperen, dronken we koffie en thee in het clubhuis. We concludeerden dat we echt te maken hadden met een historische storm. De foto’s die er die dag en de dagen erna binnenstroomden, onderbouwden dit. Met in gemeente Nieuwkoop heel veel stormschade en gelukkig, voor zover ik weet, geen gewonden.

Reageren: anke@nieuwkoper.nl