Louis drukt mij een glimmende bes-trompet in handen. Hij legt uit dat mijn rechterduim in het open rondje moet en mijn pink in een ring. Ook de vingers van mijn andere hand brengt hij in stelling. Ik krijg vandaag trompetles bij Muziekvereniging Eensgezind.

“Een veel te hoge f komt zonder enige stabiliteit uit het instrument geprutteld”

Dertig muziekleerlingen heeft de tweede oudste vereniging van Nieuwkoop momenteel. Daarbij zijn er vijftien muzikanten die meespelen in het harmonieorkest – dit is een orkest zonder violisten – van de club. Het totale ledenaantal komt uit op ongeveer 65.

Tijd om te ontdekken of ik een muzikaal talent ben. Ik durf te stellen dat ik wel een beetje muzikaal ben. Een ritme aanhouden lukt en ik heb een paar keer meegezongen in kerkmusicals. En ook een instrument heb ik vaker vastgehouden. De hobo van mijn zus en de trompet van mijn zwager. Maar ik moet bekennen, ik heb niets met het bespelen van een instrument. Vraag me niet waarom, ik weet het echt niet. Zeker als ik mijn zus en zwager erover hoor; ze vinden het zo gezellig en leuk. De proefles die ik vandaag krijg, vind ik toch eigenlijk wel een leuke uitdaging, eens iets heel anders.

“We gaan eerst eens horen of je er geluid uit krijgt”, zegt Louis. “Tuit je lippen en duw het puntje van je tong hiertegen aan. Alsof je een pitje in je mond hebt dat je wilt uitspugen.” Terwijl mijn overgebleven vingers krampachtig in de lucht zweven, blaas ik zo hard ik kan. Na een poging of drie komt er geluid uit het instrument. Ik geloof dat Louis hiermee even blij is als ik. “Nu gaan we een f proberen. Leg je wijsvinger maar op het eerste ventiel.”

Een veel te hoge f komt zonder enige stabiliteit uit het instrument geprutteld of eigenlijk gedonderd. Megavals “Je moet de trompet in 90 graden houden”, legt Louis rustig uit. Het werkt. Deze f is de juiste. Door naar de e. Het indrukken van de ventielen met zowel wijs- als middelvinger. Ook dat lukt redelijk snel. Door naar de d. Die is lastiger, maar bij vlagen krijg ik de juiste noot eruit. Mijn lippen beginnen nu al te trillen, als een opkomende spierpijn.

De bas

Het kan vast stukken beter, maar zeker ook slechter. Louis vaagt of ik ook de bes-bas wil proberen. “Ja hoor”, zeg ik. Een megading – zwaar, lomp en onhandig – wordt op mijn knieën gezet. Een veel groter mondstuk en nog grotere ventielen – ik had al moeite met de trompet, want schijnbaar heb ik kleine handen – zijn mijn uitdaging. Toch krijg ik uit dit prachtige en wederom glimmend gepoetste instrument eigenlijk gemakkelijker geluid. Het blazen is misschien minder technisch dan op de trompet. Wat een rijkdom dat Eensgezind zulke prachtige instrumenten heeft liggen die nieuwe leden vrijblijvend mogen lenen.

Helaas is het half uur alweer voorbij. Een jongeman volgt na mij een drumles. Hij heeft er duidelijk zin in. Dat kan ik mij goed voorstellen, want Louis kreeg mij ook echt enthousiast. Volgende week weer?

anke@nieuwkoper.nl

LEES OOK:
Kom muziek maken bij Eensgezind in Nieuwkoop

Nodig #anke uit

De #anke-reeks is bedoeld voor bedrijven en ondernemers in gemeente Nieuwkoop. Nodig mij uit om iets te komen ervaren, te beleven, te ontdekken, te proeven of te zien. Anke schrijft van haar bevindingen een column en als het onderwerp zich ervoor leent, zal zij ook een vlog maken. Kleed mij aan in de nieuwste mode of laat mij jullie eigen gemaakte worst proeven. Ik probeer een activiteit uit of ik ga mee naar de veiling, want hoe krijg je jouw winkel gevuld met versproducten? Of misschien heeft jouw bedrijf een nieuw snufje uitgevonden of een interessante app gemaakt om uit te proberen. Mogelijkheden te over. Probeer eens een andere manier van promoten. Vraag informatie op via maaike@vivanieuwkoop.nl.