Klein spul, ik ben daar gek op. Eigenlijk vind ik alle jonge dieren schattig en schetig, hoe lelijk ze soms nog zijn. Ook de geitjes op de dorpsboerderij in Nieuwkoop krijgen een ‘Ahhhh’ van mij.

Twee weken geleden zou ik langsgaan op de dorpsboerderij om iets langs te brengen. Vrijwilliger Ingrid, die weet dat ik houd van jonge diertjes, appte mij of ik wellicht een nieuwe #ankeervaart zocht. Ventje, de jongste van de geitjes, moest de fles krijgen. Maar Ingrid was die middag alleen en moeder Lilly moest vastgehouden worden om haar te kunnen melken. Ze had dus een paar handjes nodig.

Die woensdag toog ik naar de boerderij. Eerst even genieten van Ventje en de twee kleintjes van Roos in het hok naast Lilly die de mooiste bokkensprongen en huppeltjes maakten. Vervolgens laarzen aan en het hok van Lilly in. Hoe ze naar me keek, sprak boekdelen: ‘Daar heb je d’r weer een die mijn hoorns gaat vastpakken en me minutenlang gaat vasthouden. Grr!’. Het spijt me, lief moedertje, maar je kleintje heeft dorst. Ik greep Lilly inderdaad bij de horens en voelde mijn spierballen opzwellen, wat is zo’n beest sterk.

Grote speen

Toen het dier gemolken was, mocht ik Ventje op mijn schoot nemen. “Zijn buik moet vrij zijn, dan gaat het het beste”, zei Ingrid. De fles, met een hele grote speen, duwde zij bij het hard mekkerende Ventje naar binnen. Even klokte het gulzig. Maar daarna ging het niet meer zo makkelijk. Mijn kleren en handen werden melk, wel erg weinig ging er naar binnen. Uiteindelijk nam Ingrid Ventje van me over en werd ik de fles-gever. Gelukkig ging het toen vlot. Het flesje was spoedig leeg.

Afgelopen week liet Ingrid weten dat Ventje volledig zelf drinkt. Het komt dus helemaal goed met dat leuke, schattige mannetje.

Reageren: anke@nieuwkoper.nl

Filmpje

En nog even een Ahhhh-filmpje van de kleintjes van Roos: