14-jarige Storm ontdekt gat in de markt met IJzz op de Plazz VIDEO

Stel, je bent op een van de eilandjes in de Nieuwkoopse Plassen aan het recreëren en je hebt plotseling trek in een Cornetto, een Magnum of een Twister. Waar haal je die dan zo een-twee-drie vandaan? Kijk, dan komt Nieuwkoper Storm Pietersen in beeld! De 14-jarige vwo-leerling van het Groene Hart Lyceum heeft onderzoek gedaan naar de behoefte aan een ijsverkoper op de Plassen. Hij ontdekte een gat in de markt, schreef zich in bij de Kamer van Koophandel, kreeg vergunning van de gemeente en begon zijn eigen IJzz op de Plazz.

Hij treft het niet echt, Storm. Sinds 17 juli vaart hij bij mooi weer met zijn Ola IJskast in een sloepje langs de eilandjes bij onder meer het Pimmetjespad, het Brampjesgat en de Schepengaten. Als een soort parlevinker verkoopt hij ijsjes aan recreanten. Maar echt mooi weer is het nog niet geweest. “Nee,” geeft hij toe, “het weer zit tot nu toe niet echt mee.” Toch is hij niet ontevreden. In een schriftje noteert hij precies wat hij op welke dag verkocht heeft. “Ik heb natuurlijk moeten investeren’” zegt de zakenman in de dop.

Zaterdag was het eindelijk weer eens aardig weer en De Nieuwkoper voer met hem mee. “Als het nu nog een paar dagen mooi weer blijft, denk ik dat ik volgende week mijn investering er wel uit heb”, zegt hij optimistisch.

Succesartikel

Storm vertelt dat hij alleen maar leuke reacties krijgt. En inderdaad, als de recreanten hem zien komen, beginnen ze al te zwaaien. Eerst meert af bij het Pimmetjespad. Storm heeft een groot bord waarop alle ijsjes staan afgebeeld, zodat iedereen meteen ziet waaruit ze een keuze kunnen maken. Twee dames zien een Magnum Almond wel zitten. “Dat is een succesartikel”, zegt hij. In zijn sloep staat de vriezer die hij bij Ola heeft aangeschaft. Dankzij een aggregaat blijven de ijsjes precies op de juiste temperatuur.

We moeten door, want verderop, bij het Brampjesgat luiert het gezin Lok. Vanuit de verte hebben ze al laten merken dat ze zin in ijs hebben. We koersen naar ze toe. Vader Harm, moeder Wendy en de kinderen Esha en Vajen laten zich hun ijsjes goed smaken. Hondje Saartje kijkt likkebaardend toe

Vrolijke kleuren

Op naar de Schepengaten. Opa en Oma van Dam zijn daar met hun zoon, schoondochter en drie kleindochters. Hoewel het zonnetje het laat afweten is het warm op de plas en dus lusten de meisjes wel een ijsje. Twee gaan voor de Calippo en eentje voor de Twister peek-a-blue. Vooral die laatste valt bij kinderen in de smaak. Niet zo verwonderlijk gezien de vrolijke ineengevlochten kleuren blauw, geel en roze.

Na een paar uurtjes op de plas keert Storm tevreden terug naar zijn thuishaven. Bij goed weer is hij dagelijks op de plas te vinden tussen 13:00 en 15:00 uur.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?