Zonnebloemcampagne zet hartverwarmend vrijwilligerswerk in spotlights

Jan kijkt elke week uit naar het bezoek van Zonnebloemvrijwilliger Joyce. ©De Zonnebloem

Nationale vereniging De Zonnebloem is een televisiecampagne begonnen. Ook gemeente Nieuwkoop kent vier afdelingen die zich inzetten tegen sociaal isolement. De vele vrijwilligers kunnen iets betekenen voor inwoners die door een lichamelijke beperking of ziekte behoefte hebben aan een praatje, een luisterend oor, een activiteit of klein uitje. 

Jan: “Ik kijk uit naar vrijdag, als Joyce komt. Haar vrolijkheid, haar lach. Als ze er is, voelt mijn hoofd lichter.”

Logo De Zonnebloem

In ons land hebben 1,3 miljoen mensen te maken met een lichamelijke beperking. Veel Nederlanders realiseren zich niet hoe groot de impact hiervan is en dat een deel van de mensen door hun handicap te maken heeft met sociaal isolement. Zeker nu. Met een nieuwe televisiecampagne laat De Zonnebloem zien hoe hun vrijwilligers daar verandering in brengen.

Commercial
Hoofdrolspelers in de commercial zijn Jan en Joyce. Jan was 59 jaar getrouwd met Riet. Samen kregen ze twee zonen. Kort na het huwelijk blijkt dat Riet een hartkwaal heeft. Jan wordt mantelzorger en verzorgt haar 40 jaar lang. Hij krijgt haar lijden niet uit zijn hoofd, zo intens was het. Als dezelfde ziekte zich ook bij Jan openbaart, heeft hij pijn en kan lichamelijk steeds minder. De wijkverpleegkundige geeft Zonnebloemvrijwilliger Joyce een seintje.

Al snel staat Joyce wekelijks bij Jan op de stoep. Met haar zonnige persoonlijkheid en eigengemaakte Surinaamse loempia’s. Af en toe gaan ze eropuit. Jan gaat op aanraden van Joyce naar een Zonnebloemactiviteit. En ze praten veel. Jan kijkt uit naar de momenten die zijn verdriet naar de achtergrond drijven.

Bekijk hier de commercial:

Nieuwkoop

Ook in de gemeente Nieuwkoop is de Zonnebloem actief. “Naast de persoonlijke aandacht die onze vrijwilligers aan de mensen geven, nemen we hen ook mee op pad”, vertelt Pien Schrama van Zonnebloem afdeling Nieuwveen. “We organiseren uitstapjes in de buurt en dagjes uit. We zijn een prachtige organisatie die belangrijk werk doet. En we willen er in de komende jaren voor nog meer mensen in onze dorpen kunnen zijn. Daar hebben we hulp bij nodig. Meer vrijwilligers, maar ook particulieren en ondernemers die ons willen steunen.”

Meer informatie over het Zonnebloemwerk is te vinden op www.zonnebloem.nl. Bellen naar de plaatselijke afdelingen kan via onderstaande nummers.

Zonnebloem Nieuwveen:  Ria van Bezouw 0172–539531
Zonnebloem Zevenhoven: Nelly Lek 0172-539283
Zonnebloem Ter Aar/Langeraar: Jannie van den Heuvel 0172–741044
Zonnebloem Nieuwkoop/Noorden: Netty van der Kooij 06-15263097


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?