Zet Nieuwkoop op de Kaart: “Gsm’s redden levens in Malawi”

Een groepje dorpelingen is blij met de gekregen gsm’s. ©Fabienne Kozel

Sinds 18 februari verzorgt Stichting Zet Nieuwkoop op de Kaart de actie ‘GSM’, oftewel ‘Geef Steun aan Malawi’. Iedereen kan zijn oude mobieltjes in displays doen die te vinden zijn in verschillende winkels en plaatsen in de gemeente.

Fabiënne Kozel en haar man Hans helpen in Mbamba Beach al 12 jaar de inwoners van Malawi. Zij hebben veel ervaring met steun aan mensen in nood tijdens ziekten, zoals malaria, HIV, een hartaanval, bevallingen, ongelukken en slangenbeten. Veel leed en verlies kan worden voorkomen als de familie directe hulp van familie, een dokter of transport naar het ziekenhuis kan regelen. Belangrijk hierin is het beschikken over een communicatiemiddel, zoals een gsm.

Vervoer per kruiwagen

Fabienne Kozel vertelde over de volgende gebeurtenis: “Christopher, een dorpsgenoot, werd getroffen door een van de zwaarste vormen van malaria en raakte buiten bewustzijn. Zijn vrienden zagen geen andere oplossing dan hem in een kruiwagen te leggen en hem naar het ziekenhuis te brengen. Hier in het dorp is enkel een zandweg en de dichtstbijzijnde medische post is op 3 kilometer. Angst te laat te zijn, bracht hen aan onze voordeur midden in de nacht met de vraag of Hans Christopher naar het ziekenhuis kon brengen. Gelukkig waren we op tijd, maar als ze in het bezit van een gsm waren geweest, had er direct vervoer geregeld kunnen worden.”

Voor Zet Nieuwkoop op de Kaart dé reden om Fabienne en Hans te steunen met de actie ‘GSM: Geef Steun aan Malawi’.

Helpen

Ook jij kunt deze actie steunen door:

  • Oude gsm’s, tablets en opladers in te leveren bij een van de inleverpunten (supermarkten buiten Ter Aar, de Gemakswinkel in Langeraar, het Fruitpaleis en Kruidvat in Ter Aar en Bloemsierkunst Christa Snoek in Vrouwenakker);
  • Ideeën voor de inzameling door te geven via 06-11381949 of snoeker@xs4all.nl);
  • Storting van een bijdrage op de rekening van de Stichting Zet Nieuwkoop op de Kaart: NL55 RABO 0136583601 ten name van R. Snoeker.

nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?