De eerste (pre-)mantelzorgwoningen in gemeente Nieuwkoop zijn met succes gerealiseerd. Een mantelzorgwoning is een woning op het terrein van het huis van iemand die zorg nodig heeft of geeft. De woning is voor de mantelzorger of voor de persoon die zorg nodig heeft. Een pre-mantelzorgwoning kan geplaatst worden voordat sprake is van mantelzorg. Het is preventief.

Wethouder Guus Elkhuizen reageert: “Ik ben er trots op dat de eerste (pre-)mantelzorgwoningen een succes zijn. We willen dat ouderen zo lang mogelijk in hun vertrouwde sociale omgeving kunnen blijven wonen. Er zijn ook situaties denkbaar dat een kind structureel zorg nodig heeft, maar gezien de leeftijd toch zelfstandig wil wonen. Een (pre-)mantelzorgwoning is een uitkomst voor zorgbehoevenden én mantelzorgers en vermindert de druk op de zorg.”

Inwoners kunnen een pre-mantelzorgwoning in hun tuin laten plaatsen. Ook kunnen zij een aanbouw aan hun woning maken. Een derde mogelijkheid is om een garage of ander bestaand bouwwerk om te bouwen tot (pre-)mantelzorgwoning. Een (pre-)mantelzorgwoning moet voldoen aan de regels van het bouwbesluit en is tijdelijk. In het bouwbesluit staan regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

Aanvraag indienen

Elkhuizen: “In de gemeente maken we de bouw van (pre-)mantelzorgwoningen graag mogelijk. Inwoners kunnen hiervoor een aanvraag indienen. Een aparte unit bij een woning mag binnenstedelijk maximaal 75 vierkante meter groot zijn. In het buitengebied is dat maximaal 100 vierkante meter. Kom gerust eens met ons praten als u hierin interesse heeft.”

Meer weten over pre-mantelzorgwoningen? Stuur een e-mail naar omgevingsloket@nieuwkoop.nl of bel naar 14 0172.

www.nieuwkoop.nl

LEES OOK:
Gemeente: “Beloon je mantelzorger”