Wilma en Hans Sassen ontvangen wethouder Guus Elkhuizen bij hun pre-mantelzorgwoning. ©Gemeente Nieuwkoop

Wethouder Guus Elkhuizen bezocht onlangs Hans en Wilma Sassen. Zij bouwden eind 2020 een pre-mantelzorgwoning, een woning op het terrein van het huis van iemand die zorg nodig heeft of geeft. De woning is voor de mantelzorger of voor de persoon die zorg nodig heeft. Een pre-mantelzorgwoning is een woning die geplaatst wordt voordat sprake is van mantelzorg. Het is preventief.

LEES OOK:
Wonen en zorgen tegelijk: Eerste mantelzorgwoningen in Nieuwkoop succesvol

Kort voor hun pensioen en met een beginnende zorgvraag (suikerziekte) besloten Hans en Wilma Sassen hun woning in De Kwakel te verkopen en uit te zien naar een locatie of woning in de buurt. Uiteindelijk vonden ze in Vrouwenakker een locatie waar hun dochter met haar echtgenoot in de hoofdwoning trok. Voor Hans en Wilma Sassen werd in de tuin een pre-mantelzorgwoning neergezet. Het was best even zoeken naar een passende oplossing, maar het echtpaar heeft er geen seconde spijt van.

“In maart 2020 vonden we deze locatie in Vrouwenakker en in april hadden we de financiering al rond”, vertellen de twee. “Vooraf hebben we met medewerkers van het Omgevingsloket van de gemeente gesproken. Dat was best lastig, omdat niet alle gesprekken live konden door corona, maar uiteindelijk zijn we er uitgekomen. En eigenlijk nog snel ook, want ruim een half jaar later zaten wij al op onze nieuwe stek.”

Gerust gevoel

Het echtpaar nodigde de wethouder uit om te vertellen hoe trots zij is dat dit is gerealiseerd. “We hebben nu een goed en vooral gerust gevoel naar de toekomst. Het is heel prettig dat onze dochter met haar man in onze directe nabijheid woont.”

Wethouder Guus Elkhuizen is tevreden. “Als raadslid was ik hier al mee bezig en ik ben blij dat we sinds een paar jaar ons beleid hebben aangepast om de bouw van pre-mantelzorgwoningen mogelijk te maken. Ouderen moeten zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Er zijn ook situaties denkbaar dat een kind structureel zorg nodig heeft, maar gezien de leeftijd toch zelfstandig wil wonen. Een (pre-)mantelzorgwoning is een uitkomst voor zorgbehoevenden én mantelzorgers en vermindert de druk op de zorg.”

Informatie

Inwoners van gemeente Nieuwkoop kunnen een pre-mantelzorgwoning in hun tuin laten plaatsen. Of een aanbouw aan de woning maken. Een derde mogelijkheid is een garage of ander bestaand bouwwerk om te bouwen. Hiervoor bestaan wel regels en eisen. Meer informatie is te vinden op de gemeentelijke website of stuur een e-mail naar omgevingsloket@nieuwkoop.nl of bel naar 14 0172.

Bron: nieuwkoop.nl