Wethouders: “Nieuwkoop is erin geslaagd Nieuwkoop in beweging te krijgen”

Wethouder Antoinette Ingwersen bezoekt de bootcamp van Martine van Zon bij Schaatsclub Ter Aar. ©Gemeente Nieuwkoop

“Nieuwkoop is erin geslaagd om Nieuwkoop in beweging te krijgen”, begint wethouder Antoinette Ingwersen haar terugblik op de ‘Nieuwkoop on the Move’-maand in gemeente Nieuwkoop. “Dat is echt een verdienste van alle verenigingen en onze inwoners.”

September werd door gemeente Nieuwkoop uitgeroepen tot ‘Nieuwkoop on the Move’-maand. Omdat eindelijk veel meer mocht, konden de verenigingen het nieuwe seizoen weer opstarten. De gemeente, met wethouders Antoinette Ingwersen en Gerben van Duin als aanjagers, riep hierbij op om te kijken of er verbinding mogelijk was. Of koppelingen gemaakt konden worden en samenwerkingen gezocht met andere verenigingen en het bedrijfsleven. Met het doel te ontmoeten en in beweging te komen.

“Leven in de brouwerij”

“Het is mij opgevallen dat iedereen echt enorme zin had om elkaar weer te ontmoeten en veel samen te doen”, vertelt wethouder Antoinette Ingwersen. “Bij de voetbal en de tennis, maar ook bij De Zonnebloem, Fietsmaatjes en de muziekverenigingen. Overal zag ik dat mensen genoten. Ik ben bij een buitenbootcamp geweest op de Ter Aarse IJsclub die Martine van Zon verzorgde. Daar werd fruit uitgedeeld. Een initiatief van Vomar Ter Aar. Alle verenigingen en clubs die iets organiseerden, konden bij de Vomar fruit ophalen om uit te delen. Ook leuk was de grootse bootcamp met muziek door Anytime Fitness in Ter Aar. En ook in Langeraar was er een grote open dag. Jworxout verzorgde workouts, er was muziek van een blaaskapel en een demonstratie Walking Football door Altior. Er is echt op heel veel plekken gezorgd voor leven in de brouwerij. En ik hoorde vaak ‘We moeten bewegen, hè?’ Veel inwoners zien het belang van bewegen in.”

Voor ieder wat wils
Wethouder Gerben van Duin (links) voetbalt mee bij Altior. ©Gemeente Nieuwkoop

“Ik vond het zo bijzonder om te zien dat er wel vijftig initiatieven waren”, blikt wethouder Gerben van Duin terug. “En ‘Nieuwkoop on the Move’ heeft nog duidelijker gemaakt dat er heel veel in de gemeente is om uit te kiezen. Er zijn zo veel verenigingen en clubs die hun beste beentje voorzetten om voor ieder wat wils te creëren. Daarbij vond ik het prachtig te zien dat er verschillende open dagen waren waarbij meerdere partijen samenwerkten.”

De sportieve wethouder bezocht op Nationale Ouderendag walking football bij Altior in Langeraar. “Een prachtig evenement. Ik deed een potje mee, dat was behoorlijk pittig maar ook sportief. En er was genoeg tijd voor een gezellige ontmoeting en een goed gesprek.”

Ook een initiatief van de gemeente was de ‘Nieuwkoop on the Move’-kraam op de zaterdagmarkt in  Nieuwkoop. Hier konden verenigingen zich presenteren. “En ook hiervan is gebruik gemaakt, waaronder door Stichting Fietsmaatjes Nieuwkoop.”

Dank aan verenigingen

Al trokken de twee wethouders de kar, “we hebben het in de etalage gezet, geholpen met de promotie, maar het is echt een verdienste van de verenigingen dat het zo’n succes is geworden. Veel deden speciaal voor On the Move wat extra.”

De twee vinden dat ‘Nieuwkoop on he Move’ een vervolg moet krijgen. “Dit was een leuke start. Maar aandacht voor bewegen en gezondheid moet blijven. Wij zullen als gemeente ontmoeting blijven stimuleren. We denken al aan een grote verenigingenmarkt. Maar ook in het verlengde van On the Move geldt dat we inwoners oproepen initiatief te nemen. Organiseer je een muziekvoorstelling en wil je dat alle ouderen uit de gemeente aanwezig kunnen zijn, verstrek ze een gratis kaartje en regel vervoer. En vraag hiervoor subsidie aan bij het verenigingsloket.”


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?