Wethouder Ingwersen schrijft brief aan Mona Keijzer: ‘Laat ons maatwerk toepassen, we zijn geen Koopgoot’

Wethouder Antoinette Ingwersen van gemeente Nieuwkoop. ©Goulmydesign.nl

Wethouder Antoinette Ingwersen heeft een brief gestuurd aan staatssecretaris Mona Keijzer. Daarin schrijft ze: “Geef de gemeente Nieuwkoop ruimte om in onze vitale kleine dorpskernen getroffen ondernemers te ondersteunen door passende en gerichte maatwerkoplossingen”. Zij hoopt als gemeente de verantwoordelijkheid te krijgen, zodat zij maatwerk kan toepassen wat de leefbaarheid van alle kernen waarborgt.

“Ik zie dat een aantal winkeliers, en ook ondernemers, het ongelooflijk moeilijk heeft”, vertelt de wethouder van Economische Zaken. “Winkeliers die verlies draaien door de verplichte sluiting, maar ook ondernemingen die tussen wal en schip vallen wat betreft de rijksmaatregelen. Bedrijven die net naar een groter pand zijn verhuisd. Met een dubbele huur en een dubbele voorraad, terwijl de vergoeding is gebaseerd op hun vaste lasten van een jaar geleden.

De wethouder ziet ook winkels en bedrijven die wel goed draaien. “De supermarkten en de plaatselijke verswinkels doen het goed. En ik zie dat zij de regels keurig hanteren. Maar de gesloten winkels kunnen deze regels natuurlijk evengoed hanteren. We zijn geen stad, geen Koopgoot. Nieuwkoop bestaat uit dorpen waar het nooit heel druk is. En als er een rij voor een winkel staat, dan wacht iedereen op zijn beurt. Nieuwkopers zijn zich bewust van de maatregelen, hebben daar respect voor en houden afstand.”

Maatwerkbeleid

De wethouder vindt dan ook dat er de mogelijkheid moet zijn om veel meer maatwerkbeleid te kunnen voeren. “Neem een rijtje winkels zoals we die in veel van onze dorpen zien. Een juwelier, een groenteboer, een kaaswinkel en een kledingwinkel. Het is dan toch niet uit te leggen dat voor de verswinkels wel een rij mensen mag staan en de juwelier en de modezaak dicht zijn? Zeker ook, omdat het normaal bij die modezaak en die juwelier ook niet zo druk is.”

Het liefst zou ze zien dat de gemeente voor haar winkeliers mag bepalen of zij open mogen. “En ik geloof ook echt niet dat het dan ineens heel druk wordt met mensen uit omliggende plaatsen. Onze winkeliers zijn gericht op de eigen mensen. Dat is juist ook de kracht van kleine winkels in dorpen als die in onze gemeente.”

Leefbaarheid

De wethouder vreest voor de leefbaarheid in de dorpen als er door de aanhoudende sluiting winkels verdwijnen. “Die kleine winkels mogen niet omvallen. Kledingwinkels, cadeaushops, maar ook alle horeca. Als zij wegvallen, neemt de leefbaarheid in onze dorpen af.”

De hele situatie stuit haar ook tegen de borst, omdat de gemeente juist bezig is met centrumplannen. “We willen compacte kernen. Er hoeven echt niet heel veel winkels bij te komen, maar die er zijn, moeten we wel behouden.”

De brief vind je onder de foto

POLL: Kunnen in Nieuwkoop de niet-essentiële winkels coronaveilig open?

De brief

De brief van wethouder Antoinette Ingwersen aan staatssecretaris Mona Keijzer:


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?