Vijfde Otterloop: Met opbrengst kan groep mensen in Oeganda normaal leven leiden

De deelnemers wandelen allemaal door natuurgebied De Groene Jonker in Zevenhoven. ©Leny van den Belt

Nee, de kans dat de deelnemers aan de Otterloop, zaterdag 25 september, een otter hebben gespot is minimaal. Daarvoor is dit schattige, aaibare waterdiertje te schuw. De kans op een gans, een eend of zelfs een lepelaar is vele malen groter. Hoe dan ook, de Otterloop die voor de vijfde keer door de Nieuwkoopse Rotaryclub werd georganiseerd, bracht enthousiaste wandelaars op de been.

Ruim driehonderd wandelaars verschenen aan de start bij Kampeerhoeve Koole in Noorden. Ze konden meedoen aan een route van 6, 10, 15 of 25 kilometer.

Ze hebben er zin in, Gerda Leydekker en haar wandelvriendinnen Sybille van Boxtel en Cootje Jenniskens. “We lopen regelmatig samen”, vertelt Gerda, “Voor mij is het de derde keer dat ik meeloop, voor Sybille de tweede keer en Cootje is er voor het eerst bij.” Het zijn doorgewinterde wandelaars, maar 25 kilometer vinden ze toch iets te veel. Ze nemen de 15 kilometer. “Dat doen we in ongeveer 3 uur.”

Die afstand blijkt het populairst, zo blijkt aan de inschrijftafel waarachter Rotarian Marjo Hoogenbosch staat. Zij vertelt: “De Rotaryclub organiseert deze editie van de Otterloop in samenwerking met Natuurmonumenten. Het leuke is dat boeren hun land hebben opengesteld en paden hebben gemaaid. Je komt dus op plekken waar je normaal nooit komt.”

Lepelaar

Alle wandelaars lopen in ieder geval door de Groene Jonker; het aangelegde natuurgebied in Zevenhoven. Daar, bij de dierenbegraafplaats, is een stempelpost. Daar staat ook Eric Brandes, vrijwilliger van Natuurmonumenten. Hij heeft een verrekijker zo opgesteld dat de wandelaars lepelaars kunnen spotten. Daar wordt goed gebruik van gemaakt. Brigitte uit Oisterwijk wil wel even kijken nadat ze haar eerste stempel heeft ontvangen. “Dit gebied is een ontdekking voor mij. Ik wandel graag alleen en ik heb vanmorgen op een wandelsite gelezen dat deze tocht er is. Leuk om nieuwe dingen te zien.”

Lilly en Eef Ter Laak uit Naaldwijk en Rotarian Aleid Ponsioen (r). ©Leny van den Belt

Een stukje verderop, bij het Pietersenpad in Woerdense Verlaat, heeft Rotarian Aleid Ponsioen haar stempelpost. Bij haar komen de wandelaars langs die de 25 kilometerroute volgen. De reacties zijn enthousiast. Lilly en Eef Terlaak uit Naaldwijk zijn zojuist vanaf de Westveense kade gekomen en hebben door het weiland gebanjerd. Ze moesten wel nog even met een pontje een slootje over om op het Pietersenpad te komen. Dat pontje moesten ze zelf bedienen. Dat vindt eigenlijk iedereen wel leuk om te doen. “Wat is het een prachtig gebied,” zegt Lilly, “en het leuke van deze Otterloop is dat je op plekken komt waar je normaal niet komt.”

Operatie

De opbrengst van de Otterloop is voor een goed doel in Oeganda. “Daar woont een Nederlander die met een Oegandese vrouw is getrouwd”, vertelt Adelheid Ponsioen. “Hij heeft daar een Rotaryclub opgericht. Er is een kleine groep mensen die is ingeënt met een verkeerd malariamiddel. Daardoor hebben ze een groeistoornis en lopen ze moeilijk. Een operatie kan dat verhelpen, waardoor ze weer een normaal leven kunnen leiden. Zo’n operatie kost 100 euro. Het is het derde jaar dat wij dit project steunen. Ik denk wel dat we inmiddels bijna die hele groep hebben kunnen helpen.”


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?