VIDEO Burgemeester vraagt met vierdaagse aandacht voor “inactiviteit-pandemie”

Burgemeester Robbert-Jan van Duijn wandelt net als vorig jaar de alternatieve vierdaagse door de gemeente Nieuwkoop. Inwoners die willen meewandelen – een stukje of een hele route – zijn welkom. De burgemeester heeft tot doel aandacht te vragen voor de heersende pandemie die ‘lichamelijke inactiviteit’ (te veel zitten en te weinig bewegen) heet.

EERDER:
Burgemeester loopt vierdaagse door gemeente Nieuwkoop en jij kunt stukje meewandelen

Voor het gemeentehuis van Nieuwveen verzamelden zich vanmorgen zeven mensen. Vier inwoners, de griffier van gemeente Nieuwkoop, de burgemeester en ik. Twee van de inwoners lopen de hele dag mee. Ervaren Nijmeegse Vierdaagselopers, dus voor hen wordt het een makkie. Eén inwoner hoopt met de burgemeester te kunnen praten over de komst van een hondenveldje in Nieuwveen. De griffier van de gemeente Nieuwkoop, tevens inwoner van Nieuwveen, combineert het meewandelen met het uitlaten van zijn hond.

Burgemeester Robbert-Jan van Duijn heet ons – en de Instagram-volgers – welkom en legt in het kort uit waar de route vandaag naartoe gaat. Dan gaat de groep op weg.

BURGEMEESTER ROBBERT-JAN VAN DUIJN:
“We zitten te veel en bewegen te weinig”

“Het beviel vorig jaar erg goed, daarom doe ik het dit jaar weer”, vertelt de burgemeester tijdens het wandelen. “Mijn doel vorig jaar was kennis te maken met de gemeente en met het gemeentehuis. Dit jaar heb ik een breder doel. In 2012 werd alarm geslagen, omdat er een pandemie aan het ontstaan was, die van inactiviteit. Ze ontdekten dat we veel te veel zitten en te weinig bewegen en dat dit heel slecht is voor de gezondheid. Vorig jaar werd nog duidelijker dat we veel te veel zitten.”

De burgemeester vindt dat voor deze stille pandemie te weinig aandacht is. “Terwijl bewegen een positief effect heeft voor mensen in alle leeftijdsfasen. Daarom zetten wij als gemeente ons hiervoor ook in. Bewegen is leuk en goed voor je. Geregeld matig intensief bewegen, zoals wandelen of fietsen, is al genoeg.”

Hele gemeente door

Waar mensen zich vorig jaar konden aanmelden om een deel van de route mee te wandelen, besloot de burgemeester het dit jaar iets losser te organiseren. “Ik heb een bericht op Facebook geplaatst en dat pakt goed uit.” Voor de routes heeft hij de gemeente in vier delen gedeeld. “Daarbij gaan ook meerdere malen over de gemeentegrenzen heen.”

Aan trainen is Van Duijn dit jaar niet toegekomen. “Maar ik houd wel van een beetje afzien. Gisteren merkte ik het al. De route was 5 kilometer langer dan gepland, dat laatste stukje voelde ik mijn benen wel.”

Meewandelen

Donderdag en vrijdag kun je nog aansluiten en een deel van, of de hele dagroute, meewandelen. Bekijk in ons eerdere bericht het programma voor de laatste twee dagen.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?