Beeld: © I. Maaijen

Leuk dierennieuws: bij Dorpsboerderij Nieuwkoop zijn twee hertjes geboren. Afgelopen maandag kwam de eerste ter wereld, een dag later – in de middag – was het tijd voor het tweede kalfje. Daar zal het echter niet bij blijven: de Nieuwkoopse dorpsboerderij laat aan De Nieuwkoper weten op kort termijn een derde kalfje te verwachten.

De kalfjes kwamen eerder dan verwacht: “De dracht bedraagt ongeveer zeven en een halve maand bij een damhert en de meeste kalfjes worden rondom de langste dag geboren. Dit jaar was voor ons doen best vroeg”, meldt de dorpsboerderij aan De Nieuwkoper. Het is nog niet bekend wat het geslacht is van beide kalfjes. 

Op het gebied van beschutting en schuilruimte is het even aanpassen geblazen voor de herten. Vorig jaar was er veel schuilruimte tussen brandnetel bosjes, maar deze zijn vanwege de renovatie van de dijken verloren gegaan. Volgens de dorpsboerderij kun je de herten nu wel sneller zien dan normaal, maar is het wel te merken dat de moeders dit jaar meer onrustig zijn dan andere jaren.

ZIE OOK

Geit Lily bevalt van een drieling bij Dorpsboerderij Nieuwkoop

De dorpsboerderij meldt dat het belangrijk is om rustig langs de weiden te blijven en vooral de honden aan te lijnen. “De dieren moeten zo min mogelijk stress hebben nu met de kleintjes. Wijzelf gaan ook alleen de wei in om te voeren en blijven op het stenen platform om deze periode zo rustig mogelijk te houden voor de kersverse moeders”, meldt de dorpsboerderij ons.