Toren Heilige Adrianuskerk in de steigers

De imponerende toren van de Heilige Adrianuskerk in de steigers. Rechts: voorzitter van Beheercommissie Parochiekern Langeraar, Peter Otto, vertelt over de renovatie. ©Grace Mooy-Broekens

Het rustige straatbeeld van de Langeraarseweg verandert enigszins ter hoogte van de Heilige Adrianuskerk waarvan de toren sinds enkele weken in de steigers staat. De kerk wordt gerestaureerd vanwege lekkende voegen, een project waarvan de uitvoering ongeveer drie maanden duurt.

©Grace Mooy-Broekens

De Nieuwkoper sprak in de naastgelegen pastorie met de voorzitter van de Beheercommissie Parochiekern Langeraar, Peter Otto, en met kerklid en kunstenaar Saskia Versluis over verschillende aspecten van dit omvangrijke project.

Peter Otto kijkt terug en vooruit: “Ongeveer anderhalf jaar geleden zijn wij samen met betrokken overheden begonnen met de voorbereidende besprekingen voor deze restauratie. De eerste planning gaf aan dat de werkzaamheden in de zomer van vorig jaar voltooid zouden zijn, maar corona was spelbreker. De werkzaamheden, die uitgevoerd worden door aannemer GB&O Groep, zijn uiteindelijk drie weken geleden gestart en nemen ongeveer drie maanden in beslag. De aanwezigheid van de steigers wordt dan ook zeker benut voor extra houtwerkreparatie en schilderwerk.”

Financiën

Geld is uiteraard een belangrijke factor voor de restauratie van het Rijksmonument waarvoor ongeveer 250.000 euro is begroot. Otto noemt drie geldbronnen: Voorziening Onderhoud van de Parochiekern, Rijksdienst Cultureel Erfgoed en de kerkgemeenschap zelf. Die laatste wil 30.000 euro bijdragen waarvoor een inzameling is begonnen en die doelstelling is al nagenoeg bereikt.

Veiling schilderij
Saskia Versluis. ©Grace Mooy-Broekens

De veiling van een schilderij, speciaal voor dit doel gemaakt door kunstenaar Saskia Versluis, zal hopelijk ook een mooi bedrag opbrengen. Zij vertelt: “Ik ben als hobby kunstschilder zelf erg tevreden over het resultaat waarmee ik een half jaar bezig ben geweest. Toen het werk af was, twijfelde ik tussen zelf verkopen of aan de kerk schenken voor een veiling. Ik besloot de kerk te steunen. Het schilderij toont samen in één beeld de oude (sinds 1842) en de huidige kerk (sinds 1902) op deze locatie.”

Vanaf 17 april staat het schilderij in de kerk en kunnen mensen, per e-mail naar bcp_langeraar@rkgroenehart.nl of in een envelop inleveren bij de pastorie, een bod uitbrengen vanaf een bedrag van 400 euro. Door tussentijdse bekendmakingen van het op dat moment hoogste bod wordt getracht het bieden een boost te geven. De hoogste bieder wordt bekend gemaakt tijdens de zondagviering op zondag 13 juni.

Heilige Adrianuskerk

De Heilige Adrianus kerk is de hoofdkerk van de Clara & Franciscus Parochiefederatie. Andere kernen van de federatie zijn Nieuwkoop, Nieuwveen, Zevenhoven, Noorden en Aarlanderveen. De Langeraarse kern heeft ongeveer elfhonderd gelovigen waarvan driehonderd actief zijn. De wekelijkse kerkdiensten trekken gemiddeld honderdtwintig bezoekers. De coronaregels beperken het zondagse bezoek momenteel tot maximaal dertig.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?


2 reacties op “Toren Heilige Adrianuskerk in de steigers”

 1. t.a.v. dhr. Ruud Mooij.

  Beste Ruud, prima artikel over de kerk Langeraar. Echt heel tevreden mee ! Heel klein maar niet onbelangrijk foutje in ons email adres: daar ontbreekt de underscore: het juiste emailadres is :
  bcp_langeraar@rkgroenehart.nl

  Kun het artikel daarop even verversen ? alvast bedankt !

  1. Beste Peter,
   Ik zal je complimenten doorgeven aan Ruud Mooy. Bedankt hiervoor.
   Het foutje in het mailadres heb ik zojuist aangepast.
   Succes met jullie enorme klus!
   Groet, Anke van De Nieuwkoper

Comments are closed.