Suikerzakjes uit verschillende kernen van de huidige gemeente Nieuwkoop op een rij. ©www.suikerzak.nl

Veel bedrijven, vooral restaurants en cafés, uit verschillende kernen in de gemeente Nieuwkoop hadden vroeger hun eigen suikerzakjes. Martin Brouwer uit Noorden heeft heel veel van deze suikerzakjes in zijn bezit. Hij is vervend verzamelaar van suikerzakjes en van lucifermerken.

Tussen Brouwers suikerzakjes zitten veel zakjes en wikkels uit dorpen van de gemeente Nieuwkoop. Nieuwkoop zelf, maar ook Nieuwveen, Ter Aar, Zevenhoven en Langeraar. Brouwer begon met zijn verzameling nadat hij, na het overlijden van zijn moeder in 2009, op zolder een album met suikerzakjes vond. Hij zocht op internet naar meer informatie en kwam terecht op www.suikerzak.nl. Dat bleek de website van de Club van Suikerzakjesverzamelaars in Nederland, een club die bestaat sinds 2000. Een initiatief van suikerzakjesverzamelaar Harry Dietz, die al jaren bezig was een catalogus te maken van alle suikerzakjes die in Nederland zijn uitgebracht. Brouwer ging bij Dietz op bezoek en keerde huiswaarts met al Dietz’ dubbele suikerzakjes, drie volle bananendozen vol.


Onder de verzamelaars wordt nog volop geruild. Er worden ook nog steeds ruilmiddagen georganiseerd, al is dit momenteel niet mogelijk vanwege alle beperkingen.


Inmiddels heeft de Noordenaar zo’n 41.000 verschillende suikerzakjes. Ongeveer 29.000 van de zakjes en wikkels die hij heeft, zijn opgenomen in de catalogus op suikerzak.nl. Martin Brouwer laat hierover weten: “Nieuwe leden zijn welkom op www.suikerzak.nl. Het lidmaatschap is gratis”.

Ga voor meer informatie naar de website van Suikerzak.nl of mail naar club@suikerzak.nl. Heb je nog oude suikerzakjes liggen, je kunt Martin Brouwer er zeker blij mee maken. Hij kan gemaild worden op mf.brouwer1957@gmail.com.

Oude suikerzakjes

Alle beelden van de suikerzakjes hieronder komen van www.suikerzak.nl.

 

 

Gebruikte bronnen:
www.moetjekijken.nl
www.suikerzak.nl