Ter Aarse Joy van Veen schrijft verhaal voor voorleesboek Hallo allemaal

Bij Uitgeverij Leopold verscheen vorige week het boek ‘Hallo allemaal’. Vol verhalen van bekende en onbekende juffen en meesters uit heel Nederland. Eén verhaal is geschreven door Joy van Veen uit Ter Aar die juf is op basisschool De Diamant in Zevenhoven.

Vorig jaar werd Juf Joy door Uitgever Leopold benaderd of ze wilde meewerken aan een voorleesboek. “Ze hadden mij gevonden op Instagram, via mijn account ‘Juv_’ (2210 volgers, red.). Of ik het leuk vond om een verhaal te schrijven”, vertelt de Ter Aarse op de dag dat zij 28 wordt. Ze erkent dat ze twijfelde. “Kan ik het wel? Ga ik dit echt doen? Maar het leek mij ook supervet om met een verhaal dat ik geschreven had in een echt boek te komen.”

Instagram

De 28-jarige Ter Aarse schreef eerder blogs voor een onderwijswebsite. “Maar dat waren geen fantasieverhalen. Dit zou dus mijn eerste fantasieverhaal worden. Ik besloot daarom te beginnen met een Instagramcursus bij kinderboekenschrijver Brenda Heijnis. Zij nam me via filmpjes en opdrachten mee in de stappen van het schrijven van een verhaal. Ik leerde goed nadenken over het onderwerp en de hoofdpersoon. Die cursus heeft enorm geholpen, want daardoor lukte het om het verhaal in grote lijn op papier te zetten.”

Vervolgens ging Van Veen aan de slag met haar verhaal. Leopold gaf als richtlijn dat het een voorleesverhaal moest worden voor groep 3 en 4 en hoeveel woorden ongeveer gebruikt mochten worden. Het onderwerp was vrij. “Op een gegeven moment leverde ik een eerste versie in bij de redacteur van de uitgeverij. Deze veranderde iets in de opmaak, maar verder eigenlijk weinig.”

Trots

Een paar maanden later staat het verhaal van Van Veen, dat vijf pagina’s beslaat en de naam ‘Ogen dicht’ heeft gekregen, in een vrolijk voorleesboek. Van Veen is er trots op. Ze heeft het inmiddels voorgelezen aan haar eigen klas, groep 2/3 van De Diamant. “Ze vonden het heel leuk en heel speciaal. ‘Is dat echt van jou?’ vroegen ze verbaasd. Ik was ook benieuwd of ze de dubbele laag in het verhaal zouden zien. Halverwege het voorlezen stak een meisje haar vinger op, zij wist het precies. Leuk was ook dat, toen ik een vraag stelde dat in het verhaal geschreven staat, alle kinderen hun vinger opstaken om die vraag te beantwoorden. En toen de bel ging en ik zei dat we de volgende dag het laatste stukje zouden lezen en dus moesten afwachten hoe het afliep, zei een kind: ‘Juf, jij weet het al’. Dat vond ik zo grappig.”

Prentenboek

De Ter Aarse heeft de smaak te pakken. “Ik heb me voorgenomen vaker verhalen te vertellen. Ik weet nu hoe het moet.” Ooit hoopt ze een verhaal voor een prentenboek te mogen schrijven. “Dat wil ik al zo lang.”

Het boek ‘Hallo allemaal’ is te koop bij de meeste boekhandels en onder andere via Kinderboeken.nl. In totaal staan er twintig verhalen in, geschreven door leerkrachten uit heel Nederland waaronder bekende juffen en meesters, zoals juf Daisy, juf Sanne, meester Sander, meester Ismail, juf Anke en meester Bart.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?