Thijs en Teun van basisschool De Veenvogel met Ruud Snoeker en wethouder Gerben van Duin. ©Gemeente Nieuwkoop

Wethouder Gerben van Duin was gisteren op basisschool De Veenvogel in Nieuwveen. Daar overhandigde hij namens het Nieuwkoopse college een spel aan de leerlingen uit de bovenbouw. Alle bovenbouwleerlingen van alle Nieuwkoopse scholen krijgen het spel.

Je kunt twee varianten van het spel spelen: ‘Nieuwkoop Herstelt’ en de ‘Canon van Nieuwkoop’. Bij het spel worden kaartjes op een speelbord gelegd. Je speelt het spel met twee of meer (tot wel vijftien) personen. De spelregels bepaal je in overleg.

Op de plaatjes van de ‘Nieuwkoop Herstelt’-kant staan afbeeldingen vanuit de hele gemeente. Op de ‘Canon van Nieuwkoop’-zijde staan vooral historische beelden. Het spel daagt de spelers uit met elkaar in gesprek te gaan over de onderwerpen op de kaartjes. Daarnaast is samen spelen belangrijk en het maken van goede afspraken. 

Cadeautje

Het spel is een cadeautje van de gemeente Nieuwkoop. In de begeleidende brief zegt het Nieuwkoopse college: ‘Thuis, op school en eigenlijk overal hebben we te maken met corona. Een vreemde periode die al bijna twee jaar duurt. Soms mocht je wel naar school en dan weer niet. Thuis de lessen volgen, ging soms best goed, maar liever zitten kinderen in de klas. Helaas, dat lukt niet altijd. Sommige lessen kunnen niet eens thuis. Sporten in de gymzaal is misschien wel leuk, maar om nou de hele huiskamer in een gymzaal te veranderen, is niet altijd mogelijk. We snappen dat je af en toe tijd over hebt. Dan kan je lekker buiten gaan spelen en dat moet je ook zoveel mogelijk doen. Maar in de winter kan het ook erg koud of nat zijn en dan is binnen een spelletje spelen ook wel fijn.”

Het spel is ontworpen door Ruud Snoeker in samenwerking met zijn Stichting Ondersteuning Positieve Acties.

Scholieren uit gemeente Nieuwkoop die niet op een Nieuwkoopse school zitten en het spel ook willen hebben, mogen het komen afhalen op het gemeentehuis in Nieuwveen (tijdens de openingstijden).