Schoterhoek II krijgt uniek klimaatvriendelijk warmtenet

Marcel Kruse, Hage van der Boon, Carl van Tol, Hoogheemraad Thea Fierens en wethouder Antoinette Ingwersen bij de onthulling van het logo. ©Gemeente Nieuwkoop

Wethouder Antoinette Ingwersen en hoogheemraad Thea Fierens onthulden vrijdag 17 september de naam en het logo van het warmtenet Schoterhoek in Nieuwveen.

De gemeente Nieuwkoop loopt voorop in het klimaatbeleid met de aanleg van een volledig gasloos bedrijventerrein. Uniek in Nederland. Nieuwveen heeft de primeur: Afvalwater van een waterzuiveringsinstallatie in combinatie met koude-warmteopslag als warmtebron voor een heel bedrijventerrein.

Alle bedrijven op Schoterhoek II zijn, verenigd in een coöperatie, gezamenlijk eigenaar van dit warmtenet. Ze beheren de baten en lasten zelf wat de kosten beheersbaar houdt zonder tussenkomst van een commerciële leverancier.  De eerste vijf jaar zorgt de gemeente voor het beheer en onderhoud van het warmtenet. Dit geeft de coöperatie de tijd om een meerjarenonderhoudsplan te maken. 

Warm water als energie

Het gezuiverde afvalwater in Nieuwveen werd in het verleden rechtstreeks naar het Aarkanaal afgevoerd. Dat gebeurt nu nog, maar onderweg wordt de warmte van dat water (ook wel effluentwater genoemd) benut voor energie. Door ook gebruik te maken van een warmte- en koudeopslag is er meer rendement en optimale warmte voor de bedrijven.

Het systeem maakt gebruik van warmtewisselaars waarbij aan de ene kant van de wisselaar het water stroomt van het warmtenet en aan de andere kant het water van de bron. Het is een gesloten distributienetwerk. 

Opwekking elektriciteit

Elk bedrijfsgebouw heeft een eigen warmtewisselaar waarlangs het water stroomt.  Op deze manier wordt de warme of koude stroom overgedragen. Bedrijven met restwarmte kunnen hun restwarmte weer leveren aan het warmtenet. Door gebruik te maken van PVT panelen is er, naast warmte, sprake van opwekking van elektriciteit.

Het systeem is zo ontwikkeld dat ook andere bedrijven of woningen gebruik kunnen maken van de warmte en koude stromen. Zo wordt het zwemwater van openluchtzwembad Aarweide op deze manier verwarmd. Onderzoek is gaande naar meer toepassingen.

“Gasloze toekomst”

Wethouder Antoinette Ingwersen: “Het warmtenet in Schoterhoek II is een unieke ontwikkeling met veel mogelijkheden. Er zijn veel gezamenlijke inspanningen verricht en niet voor niks. Alle beschikbare kavels in Schoterhoek 2 zijn inmiddels verkocht of in optie. Dit unieke bedrijventerrein is dan ook een mooie aanzet tot een gasloze toekomst.”


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?