Het team van Samen Sterker BV uit Nieuwveen. ©Rijnvicus

Samen Sterker BV uit Nieuwveen heeft de Hartstikke Sociaal Bokaal gewonnen. De uitreiking was donderdag 4 november. De prijs is een aanmoediging voor ondernemers met een sociaal hart. Naast alle ondernemers waren de drie genomineerde bedrijven aanwezig. Na de stemronde moesten Het Scala College en SBR Elektromontage, Samen Sterker voor zich laten.

“Focus op wat wel kan” – Rijnvicus

Annelies Doornbosch, directeur Rijnvicus trapte het evenement af: “Bij Rijnvicus vinden we dat iedereen kan en mag werken. Werken is gezond, het zorgt voor samenhang in de samenleving en het is de economische motor van ons land. Rijnvicus biedt een weg naar werk voor die mensen, die daarbij een steun in de rug kunnen gebruiken. Onze kandidaten zijn veel meer dan hun beperking als een werkgever bereid is te kijken naar de mogelijkheden. De drie werkgevers die zijn genomineerd voor de bokaal begrijpen dat helemaal. Zij investeerden met volle overtuiging in onze kandidaten en vinden dat eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. Wij hopen dat zij andere werkgevers inspireren datzelfde te doen.”

Afstand tot de arbeidsmarkt

Samen met Rijnvicus heeft Samen Sterker werkplekken gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door werk uit de bestaande functies te splitsen. Jan-Willem Aniba van Samen Sterker: “Als je ervoor open staat, vind je verrassend veel mogelijkheden om passend werk te creëren. In het begin is het misschien een uitdaging, maar je krijgt er loyale en betrokken medewerkers voor terug. De nieuwe collega’s hebben bovendien een positieve impact op de werksfeer.”

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, vertelde een inspirerend verhaal over zijn eigen ervaring met sociaal ondernemen. “Ik vind dat we ons veel te veel focussen op de verschillen tussen mensen. Laten we eens kijken naar de overeenkomsten. Ik neem iemand aan, omdat ik kijk naar wat hij wél heeft, niet door te kijken wat hij mist.” Vonhof haalt drie medewerkers aan die ondanks hun beperkingen in zijn bedrijf verschil hebben gemaakt en nu onmisbaar zijn. “Soms moeten ze veel overwinnen om te kunnen werken, daarom zijn zij mijn helden.”

Paneldiscussie

Nadat de genomineerden hadden verteld waarom zij het verdienden om de prijs te winnen, volgde een paneldiscussie over sociaal ondernemen. Hier werd een aantal prikkelende stellingen besproken met ondernemers. Vervolgens was het tijd om te stemmen. Samen Sterker kreeg de meeste stemmen, SBR Elektromontage werd tweede en het Scala College eindigde op de derde plek. 

De uitreiking van de Hartstikke Sociaal Bokaal is onderdeel van de ‘Week van het Werk’, met zaterdag 6 november het Banenfestival in Alphen aan den Rijn als afsluiting.