Dit jaar bestaat de kern van Nieuwkoop – volgens velen – 750 jaar. Speciaal hiervoor is stuurgroep Nieuwkoop 750 in het leven geroepen, die met diverse activiteiten stilstaat bij dit jubileumjaar van de gemeente. Er komt ook een speciaal boek ‘Nieuwkoop 750’ en er wordt onder andere een braderie en een omroepersconcours georganiseerd op het Reghthuysplein. De Nieuwkoper zet alle activiteiten die tot nu toe bekend zijn op een rij.

Programma Nieuwkoop 750 jaar tot nu toe

De redactie van De Nieuwkoper houdt het nieuws rondom Nieuwkoop 750 jaar nauwlettend in de gaten. Sterker nog: we hebben een speciaal Nieuwkoop 750 jaar nieuwsdossier, waarin we alles op een rij zetten. We hebben in dit artikel alle reeds bekendgemaakte activiteiten rondom het jubileum jaar op een rij gezet. (Klik op de activiteit om meer te weten te komen).

Noot van de redactie: Nieuwkoop 750 meldt dat nog niet alle data vastliggen. Onze redactie update dit artikel constant.

Uitgifte boek en braderie en omroepersconcours tijdens Oranjeweek (maart)

Het begon allemaal met de feestelijke aftrap tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis. Het startschot voor verschillende activiteiten rondom 750 jaar Nieuwkoop. In maart wordt het boek ‘Nieuwkoop 750’ uitgegeven. Later, van 21 tot 27 april, vindt – net als elk jaar de Oranjeweek plaats in Nieuwkoop. Dit jaar met ‘een knipoog’ naar het 750-jarig bestaan. Tijdens deze Oranjeweek, op 26 april, zal er een braderie zijn en een speciaal omroepersconcours op het Reghthuysplein.

Slootkunst tussen Kennedyplein en Reghthuysplein (mei t/m september)

In de maanden mei tot en met september zal de Ringsloot vanaf het Kennedyplein tot aan het Reghthuysplein gevuld zijn met slootkunst. Eerder meldde De Nieuwkoper al dat er ter hoogte van de Albert Heijn een bord in het water staat, wat inwoners uitnodigt om ook kunst te maken. Hiervoor kunnen spullen aangevraagd worden, waaronder panelen bij Kluswijs Nieuwkoop.

slootkunst ringsloot nieuwkoop 750 jaar
Eerder werd er een bord geplaatst met de oproep om ook kunst te maken. © Nieuwkoper, archief

Cultureel Walking Diner (mei t/m oktober)

Van mei tot en met oktober én in de zomermaanden organiseren diverse restaurants en eetgelegenheden Cultureel Walking Diner. Er kan tijdens het eten van restaurant naar restaurant gewandeld worden om telkens te genieten van een ander gerechtje. Welke restaurants precies meedoen is nog niet helemaal duidelijk.

Autopuzzelrit door de regio (14 juni)

Speciaal voor het 750 jarig bestaan van Nieuwkoop wordt er ook een speciale Autopuzzelrit georganiseerd. Puzzelaars kunnen – per auto – hun best doen om de puzzel op te lossen. De gehele puzzelrit is op 14 juni georganiseerd in de regio en gaat dus verder dan enkel het centrum van Nieuwkoop.

Smedendag in Nieuwkoop (juli)

Net als voorgaande jaren is er ook in 2020 weer een Smedendag in Nieuwkoop. Doordat deze dag nu ook bij het programma van Nieuwkoop 750 jaar gecommuniceerd wordt, is het te verwachten dat deze dag ook in het teken zal staan van het feestelijke jubileumjaar van de gemeente.

Kunst- en toneelweekend (4 en 5 juli)

In het weekend van 4 en 5 juli organiseert de stuurgroep van Nieuwkoop 750 een speciaal kunst- en toneelweekend. Het toneelweekend bestaat uit verschillende optredens op diverse locaties in de kern van Nieuwkoop.

Haagsche Schooldag bij ´t Vliegend Paard (september)

Een Haagsche schooldag meemaken? Restaurant ‘t Vliegend Paard aan de Dorpsstraat in Nieuwkoop in september dé plaats voor een Haagsche Schooldag. Wat er precies gaat gebeuren is nog niet helemaal bekend.

Torenschuddersfeest 2020 (12 september)

Hét feest van het jaar voor vele inwoners gaat natuurlijk ook dit jaar weer door: Torenschuddersfeest 2020 op 12 september. Hoewel er nog wat onduidelijkheden bestaan over het afsteken van vuurwerk – in verband met de zilverreiger en de Natura 2000 omgeving – zal het weer een groot feest worden. Of deze feestdag ook in het teken staat van het 750 jarig bestaan? Waarschijnlijk wel: Nieuwkoop Nieuws, het nieuwsblad van de gemeente, heeft het feest ook benoemd in het programma.

Lezing van Wim Daniëls, Het Dorp (29 september)

Op 29 september zal Wim Daniëls in Nieuwkoop een lezing geven. De schrijver van het boek Het Dorp heeft teruggeblikt op de geschiedenis van het dorp. Daniëls geeft vaker lezingen door Nederland over Het Dorp, bijvoorbeeld ook in Aarle, wat te zien is onderstaande video.

 

Verlichte proeverijenroute langs boerderijen (november)

Dat Nieuwkoopse boerderijen veel lekkers hebben is niet nieuws. Van boerenkaas tot verse melk. Speciaal voor Nieuwkoop 750 jaar is er in oktober een verlichte proeverijenroute op touw gezet. Bij deelnemende boerderijen kunnen gegadigden genieten van heerlijke hapjes. Welke boerderijen er precies mee doen en de exacte datum is nog onbekend, wel is het zeker dat dit plaatsvindt in november.

Afsluiting Nieuwkoop 750 jaar met projectkoor (november)

In november zal er een eind komen aan het jubileumjaar van Nieuwkoop. In deze maand worden de feestelijke activiteiten afgesloten met een projectkoor. Hoogstwaarschijnlijk zal er in deze maand ook stilgestaan worden bij de invulling van eerder benoemde activiteiten en een terugblik van het afgelopen jaar.