De schilderijen die de kunstenaars in september maakten tijdens de Haagse Schooldag Nieuwkoop zijn sinds deze week te zien in de Pulchri Studio in Den Haag. De tentoonstelling wordt zaterdag 4 december om 15:00 uur geopend door Nieuwkoopse burgemeester Robbert-Jan van Duijn.

Ruim honderd jaar geleden lieten Haagse kunstenaars zich inspireren door de indrukwekkende wolkenluchten en de ongerepte natuur. Hun pleisterplaats was het weidse landschap rond Nieuwkoop en Noorden (het Nieuwkoopse Plassengebied). Kunstwerken van de ‘Haagse School’ zijn vermaard, gewild en worden wereldwijd bewonderd. Na honderd jaar kent de omgeving nog steeds diezelfde aantrekkingskracht op kunstenaars en zo kwam het dat in 2015 een aantal kunstliefhebbers het initiatief nam om een oude traditie van het buiten schilderen nieuw leven in te blazen. Ze besloten om jaarlijks op de eerste zaterdag van september professionele kunstenaars uit te nodigen om ‘en-plein-air’ een kunstwerk te creëren.

Expositie met wedstrijd

Na afloop van de Haagse Schooldag is het de gewoonte dat de kunstwerken in Hoeve Rijlaarsdam in Nieuwkoop worden geëxposeerd in een acht weken durende tentoonstelling. Alle bezoekers kunnen daar een stem uitbrengen op het voor hen meest aansprekende kunstwerk. De winnaar ontvangt uit handen van de burgemeester van Nieuwkoop een geldprijs. Dit jaar is het dubbel feest, want gemeente Nieuwkoop viert haar 750ste jubileumjaar en de Haagse Schooldag haar eerste lustrum. Als bezoeker in de Weissenbruchzaal van Pulchri Studio, de bakermat van de Haagse School-schilders, krijg je een inkijkje in deze kunstwerken vanuit Nieuwkoop.

LEES OOK:
Prijsuitreiking Haagse Schooldag 2021 in Hoeve Rijlaarsdam

De kunstenaars

De deelnemende kunstenaars aan de Haagse Schooldag tentoonstelling zijn: Albert-Jan Cool, Ans Vianen, Christiaan Afman, Geer Huybers, Gerard Huysman, Hana Vendlova, Hendrie Sassen, Ineke Mahieu, Ingrid van Nierop-Waltman, Jean Johns, José van den Helder, Leo van der Vlist, Leo van Klink, Loes Botman, Machtelt IJdo, Marja Spijker, Melda Wibawa, Mieke van Zundert, Mineke Gravers, Monique van Dijk, Mus, Peter van Berkel, Peter Waltman, Robin Akkerman, Ruud Willemse, Simone Houtman, Sonja Brussen, Sylvia Heeren, Tjeerd Landman en Willem van Weerdhuizen.

Op 24, 25 en 26 december is Pulchri Studio gesloten. Het is dan niet mogelijk deze expositie te bezoeken. 

Bron: www.pulchri.nl