Het scheiden van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (PMD) gaat in de Cyclusregio goed, maar er kan nog winst behaald worden in het goed aanbieden en scheiden van PMD. Cyclus zet samen met gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Kaag en Braassem, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Montfoort, Nieuwkoop en Zuidplas in op het juist scheiden en aanbieden van PMD. Tips en meer informatie moeten de inwoners van de gemeenten meer handvatten geven om hiermee aan de slag te gaan. Op die manier willen we bereiken dat er in de regio minder PMD in het restafval belandt, dat we meer PMD gescheiden inzamelen en dat meer aangeboden PMD de juiste kwaliteit heeft voor het recyclen en hergebruiken. 

PMD is een waardevolle grondstof voor het maken van nieuwe producten. Cyclus haalt het door inwoners gescheiden en aangeboden PMD op en brengt het naar een overslagstation. Vanaf het overslagstation gaat het naar de verwerker die het verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten. 

Zo wordt van drankenkartons onder andere toiletpapier gemaakt. Blik wordt gerecycled en gebruikt voor nieuw blik. En plastic verpakkingen worden gescheiden in de verschillende plasticsoorten. De plasticsoorten worden versnipperd, gewassen en tot korrels vermalen. Van die korrels worden nieuwe producten gemaakt zoals bijvoorbeeld emmers, fleecetruien en tennisballen. Dit kan niet als het PMD bij het restafval belandt. Dan wordt het PMD verbrand. Dubbel zo slecht voor het milieu. 

Verpakkingen recycleklaar maken 

In ieder huishouden komen veel plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons vrij. Nu het scheiden van PMD steeds vanzelfsprekender is, is het goed om inwoners ook bewust te maken van wat zij nog meer kunnen doen om het recycleproces beter te laten verlopen. Bij het PMD horen lege verpakkingen uit de keuken, was- of badkamer. Veel mensen weten niet dat er problemen in de sorteerinstallatie ontstaan als ze (half)volle verpakkingen weggooien bij het PMD. Of dat netjes van groente en fruit klem komen te zitten in de sorteerinstallatie. Ook is het bijvoorbeeld goed voor het sorteerproces om een drinkpak plat te vouwen en een aluminium deksel los te trekken van de yoghurtverpakking. 

Tips en meer informatie over recycleproces 

Heel de maand november staat in het teken van PMD. Tijdens deze campagne krijgen de inwoners tips over wat wel en niet bij het PMD afval thuishoort en hoe ze PMD kunnen aanbieden. Daarnaast geeft de campagne inzicht in hoe PMD wordt gerecycled en wat er weer van gemaakt kan worden. Dit zijn vaak mooie nieuwe producten waar de inwoner zelf ook plezier van kan hebben. Meer informatie over het scheiden en juist aanbieden van PMD afval is te vinden op www.cyclusnv.nl/pmd.