Solisten Ivan Verkerk en Jocelynn van den Berg, de band Seven en gospelkoor The Witnesses op het podium. Foto: Anke Steffers

Sporthal de Vlijt was dit weekend twee keer volledig uitverkocht voor het muzikale spektakel The Passion. Zo’n duizend bezoekers zagen een tiptop verzorgde uitvoering over het lijdensverhaal van Christus.

De sporthal in Zevenhoven was voor de uitvoeringen omgetoverd tot een concertzaal. Bestaande uit een groot podium mét coulissen, overal rond het podium en in de zaal constructies met toneellichten, twee beeldschermen en in de zaal rijen vol stoelen.

Maandenlang was een cameraploeg met de spelers op pad geweest in Zevenhoven en omliggende dorpen om de scènes van het lijdensverhaal op te nemen. Scènes waarin Jezus de mensen bij de bakker en op het plein mooie verhalen vertelde en waar hij vrienden maakte wat met zo veel gemak ging dat dit bij de machthebbers – met burgemeester Robbert-Jan van Duijn als Pilatus – voor twijfels en angst zorgde.

Verhaal
Verteller Ellen Fransen

Terwijl de beelden op de schermen getoond werden, vertelde Ellen Fransen op rustige en zeer overtuigende toon het originele verhaal. Tussen de filmbeelden en het verhaal door, klonken live bekende Nederlandstalige hits als ‘Zwart Wit’, ‘Geef mij nu je angst’, ‘Mag ik dan bij jou?’ en ‘Oceaan’, zeer kundig gebracht door onder andere Ivan Verkerk, Jocelyn van den Berg, Johannes Poldervaart en het gospelkoor The Witnesses. Hun prachtige stemmen in de context van het verhaal zorgde regelmatig voor kippenvel. De band Seven zorgde voor fantastische muzikale ondersteuning.

Toen en nu

De filmbeelden waren van nu, het verhaal van toen. En toch kon men aan het eind concluderen dat een verhaal als dit zich ook in deze tijd zou kunnen afspelen. Zoals de verteller aan het eind vroeg: “Zou jij je vriend verraden als het te gevaarlijk wordt? Zou jij, als Pilatus, bang voor wat de massa vindt, iemand die niets fouts heeft gedaan toch straffen? De aanwezigen zullen veelal hebben toegegeven dat zij op zulke momenten niet sterk genoeg zullen zijn.

Groots

Met Peter de Groot en Jacco Domburg aan het roer heeft het dorp Zevenhoven met de uitvoering van ‘The Passion’ laten zien waar een klein dorp groot in kan zijn.