Burgemeester Robbert-Jan van Duijn overhandigt het echtpaar Fransen hun trouwakte. ©Bianca de Lange

Het echtpaar Fransen-van Rossum uit Nieuwveen viert haar 60-jarige huwelijk. “Onze mooiste herinnering? Samen op de brommer naar de Ardennen.”

Bij binnenkomst zien we een hele grote vaas staan met zestig prachtige witte rozen. “Één voor ieder jaar dat we zijn getrouwd, gekregen van de kinderen”, glundert meneer Fransen. Op 16 maart 2022 hebben zij met de kinderen en kleinkinderen het huwelijksjubileum gevierd.

Twee trouwdata

In mei 2023 is er nog een groter familiefeest, dan wordt namelijk het kerkelijk huwelijk gevierd. De bruidegom legt uit: “Wij hadden een huis op het oog in Nieuwveen, maar dit huis was alleen voor gehuwden te koop. Zodoende zijn wij een jaar eerder dan het kerkelijk huwelijk, alvast voor de wet getrouwd.”

Dat beide families het eens waren met het huwelijk, blijkt wel uit de trouwakte. Burgemeester Robert-Jan van Duijn overhandigt het echtpaar niet alleen een vrolijk boeket bloemen, maar ook een afschrift van de originele trouwakte. “Wat een bijzonder cadeau, hier zijn wij heel blij mee.”

“Je viel op uniformen”

Het echtpaar heeft elkaar ontmoet tijdens een dansavond in Aalsmeer en het was liefde op het eerste gezicht. “Maar de dansavond was in het parochiehuis, dus we werden goed in de gaten gehouden.” Gelukkig was er buiten geen toezicht en konden ze samen naar de bus lopen. Op dat moment zat meneer Fransen nog in dienstplicht. “Ze viel op uniformen, denk ik”, zegt hij met een lach. Onder dreiging van Rusland reisde hij rond 1960 naar La Courtine, voor militaire oefeningen met troepen vanuit verschillende landen. Gelukkig bleef het bij oefeningen en kwam hij weer veilig thuis.

Naar de Ardennen

Het echtpaar heeft twee kinderen, zes kleinkinderen en inmiddels zelfs een achterkleinkind. “Zowel de kinderen als kleinkinderen komen hier graag, daar zijn wij heel blij mee.” Naast de geboorte van de kinderen, heeft het paar goede herinneringen aan de ritjes op de brommer naar de Ardennen. Zo moest in België regelmatig de brommer de heuvels op geduwd worden en viel de bagagedrager van de brommer eraf, zodat Fransen deze er ter plekke weer aan moest lassen. “Omdat we nog niet getrouwd waren, moesten we altijd twee kamers boeken, omdat we dat hadden beloofd aan onze ouders. Zonde van het geld natuurlijk.”

Daarna volgden nog vele (vlieg)vakanties voor het avontuurlijke paar, zowel binnen als buiten Europa. Het echtpaar droomt al voorzichtig over de volgende reis, “Cuba lijkt ons wel leuk, maar Mexico en Curaçao staan ook nog op ons lijstje.”