Het blijft de gemoederen bezig houden: de afsluiting van de Ziendeweg. Remco Hendriks raadslid namens Samen Beter Nieuwkoop vraagt in een brief aan het Nieuwkoopse College van B & W om de gemeente Alphen aan den Rijn desnoods voor de rechter te dagen als de Ziendeweg daadwerkelijk wordt afgesloten.


Dat een raadslid protesteert tegen een beslissing van een buurgemeente komt niet vaak voor. Hendriks constateert echter in zijn brief dat de afsluiting van de Ziendeweg ‘niet getuigt van een fijne samenwerking’ tussen beide gemeenten.

Hij pleit er dan ook voor op zijn minst ‘ruimhartig’ met ontheffingen om te gaan. Ook is Hendriks ‘teleurgesteld dat de gemeente Alphen aan den Rijn eerdere verzoeken naast zich neer heeft gelegd en in haar besluitvorming geen rekening heeft gehouden met de belangen van bewoners uit de gemeente Nieuwkoop.

Ondertussen zitten ook de direct betrokkenen niet stil. Hoewel de Alphense gemeenteraad op donderdag 28 maart naar alle waarschijnlijkheid instemt met een definitieve sluiting, leggen omwonenden zich hier niet bij neer. Deze week was er een nieuw protest langs de Ziendeweg.
“We hangen spandoeken op voor de politici, maar ook voor de onwetende mensen. Sommigen rijden hier langs en worden straks onaangenaam verrast”, meldt Richard Verbruggen, voorzitter van stichting Eymbert.

Het is duidelijk dat raadslid Hendriks een brede samenwerking zoekt. Zo noemt hij stichting Eymbert een mogelijke overlegpartner. ‘Indien de gemeente Alphen aan den Rijn voet bij stuk houdt’ wil Hendriks ‘het juridische proces aangaan om het afsluiten van de Ziendeweg te voorkomen.’