Tijdens de ingelaste Besluitvormende Raad die vanavond, 20 juni, werd gehouden, bleek dat het merendeel van de Nieuwkoopse gemeenteraad er niet voor voelt om buurgemeente Alphen aan den Rijn voor de rechter te dagen aangaande de afsluiting van een deel van de Ziendeweg. Omdat Samen Beter Nieuwkoop de motie waar het allemaal om ging, niet in stemming bracht en aangaf dit mogelijk over twee weken wel te doen is er per saldo helemaal niets besloten.

Op 10 juni werd unaniem besloten om de motie van SBN niet in stemming te brengen en eerst het advies van huisadvocaat Wille en Donker af te wachten.
Tevens werd wethouder Tom de Kleer ‘op pad gestuurd’ om bij de gemeente Alphen aan den Rijn te bewerkstelligen dat men hangende alle aangespannen en aan te spannen beroepsprocedures niet tot afsluiting van de Ziendeweg zal overgaan. Ten aanzien van dit laatste heeft Alphen te kennen gegeven niet te wachten met afsluiten totdat alle procedures zijn doorlopen, dit zou veel te lang duren. Toch zal de feitelijke afsluiting nog wel een aantal maanden op zich laten wachten omdat er eerst elders in Zwammerdam verkeersmaatregelen genomen moeten worden.


Hoewel de kans op succes volgens het zeven A4tjes tellende rapport van de huisadvocaat bijzonder klein is, ziet Samen Beter Nieuwkoop toch nog mogelijkheden en stelde voor om als gemeenteraad met Wille en Donker in gesprek te gaan en nadere uitleg te vragen. Hier voelden de overige fracties (op SGP-ChristenUnie na) niets voor, dus zal genoemde partij in deze zijn eigen plan trekken.
Het is wel duidelijk dat het merendeel van de Nieuwkoopse gemeenteraad geen heil ziet in een juridisch traject waardoor de bestuurlijke band tussen beide gemeentes wellicht wordt verstoord. VVD, D66 en Natuurlijk Nieuwkoop vroegen nadrukkelijk de motie in stemming te brengen al was het alleen maar om duidelijkheid voor de belanghebbenden te creëren. SBN wilde hier niets van weten, bracht de motie niet en stemming en gaf aan dit mogelijk over twee weken wel te doen.

2 Comments on “Het blijft afwachten”

 1. Is de gemeenteraad bang voor rancune vanuit alphen? Als de gemeente alphen dat werkelijk doet , zijn het eennstel kleine kinderen. Je kan prima een relatie hebben en op een bepaald standpunt. Afwijken.
  En als gemeente Alphen boos wil zijn en niet meer wil samen werken is dat toch prima.
  Wij als burgers van Nieuwkoop hebben ook nooit gevraagd om samenwerking. En we redden hwt echt wel zonder hun

 2. Naar het voorbeeld van Extinction Rebellion kunnen wij als burgers uit de gemeente Nieuwkoop ook hoofdwegen bezetten in de gemeente Alphen aan den Rijn. Het is hoog tijd om actie te voeren.

  Het is absurd dat de Ziendeweg wordt afgesloten omdat er te veel fietsers gebruik van maken. Er zijn andere binnenwegen in de gemeente Alphen aan den Rijn waar men zich op zou moeten richten voor de bescherming van schoolgaande kinderen.

  Een groot probleem is het centrum van Zwammerdam, waar veel auto’s doorheen rijden. Maar afsluiten is daar blijkbaar geen optie.

  Overigens was het een slimme truc van de gemeente Alphen aan den Rijn om na een COVID-lockdown te starten met de proef van het afsluiten van de Ziendeweg. Iedereen werkt immers nog thuis. Zo was de conclusie dat de impact op de omliggende wegen gering is. Bezwaar maken heeft geen zin; je krijgt een keurige brief dat je geen belang vertegenwoordigt. Alleen omwonenden kunnen bezwaar maken.

  Mijn vertrouwen in de Nederlandse politiek is verloren. Gemeenten kunnen doen waar ze zin in hebben.

Comments are closed.